- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Băsescu a contestat la CC legea privind uninominalul asumată de Guvern
Preşedintele Traian Băsescu a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională, legea votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.
El a spus că a atacat la Curtea Constituţională articolul 29 din legea asumată de Guvern, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel naţional.
Potrivit lui Băsescu, prin acest articol al legii se încalcă articolul 2 din Constituţie referitor la suveranitatea poporului şi articolul 62, alineat 1.
Articolul 2 din Constituţie prevede că "suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum". Conform articolului 62 alineat 1 din legea fundamentală, "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale".
"Suntem într-un caz de neconstituţionalitate şi am sesizat Curtea Constituţională legat de articolul care introduce listele suplimentare la niv naţional, liste care se depun la BEC, iar apoi se afişează în circumpscripţiile locale. Aceasă modalitate contravine articolului 62 alineantul 1, care precizează că atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul se aleg în mod direct. Nu o să voteze nimeni pe liste afişate pe un perete, Guvernul şi-a asumat răspunderea petru o lege incompletă care e în contradicţie cu Constituţia. Vot pe perete nu există, este o capcană pentru partide", a declarat Băsescu, adăugând că vrea să aibă un aviz clar al Curţii Constituţionale legat de articolul 62, alineatul 1.
Băsescu a mai spus că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege incompletă.
Preşedintele a criticat, totodată, şi proiectul depus de Pro Democraţia, spunând că dacă acesta va fi aplicat se va menţine clientela politică.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, Preşedinţia a depus contestaţia la Curtea Constituţională în jurul orei 11.30.
În 29 octombrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru Legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
Legea privind votul uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament a fost trimisă la Preşedinţie în data de 7 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu având la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga.
Alineatul referitor la listele suplimentare din articolul 29 din lege, contestat de şeful statului, prevede că "separat pentru Camera Deputaţilor şi Senat, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale are dreptul de a propune o listă suplimentară la nivel naţional care va putea conţine cel mult un număr egal de candidaţi cu numărul candidaţilor înscrişi în toate colegiile uninominale".
De asemenea, mai prevede că "lista naţională a fiecărui partid va ordona candidaţii partidelor şi va conţine în coloane separate: numele şi prenumele candidatului, precum şi apartenenţa politică a acestuia", iar "lista va fi folosită pentru desemnarea reprezentanţilor în Parlament doar în situaţia în carenumărul de voturi valabil exprimate dobândite îi permit să obţină, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decâtnumărul candidaţilor înscrişi în colegiile uninominale".
"Lista naţională suplimentară a fiecărui partid politic, alianţă politică sau electorală se depune la Biroul Electoral Central şi va fi afişată în toate secţiile de votare", mai prevede articolul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO