- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu a promulgat Codurile de procedură penală şi civilă
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretele de promulgare a Legii privind Codul de procedură civilă (Cpc) şi a Legii privind Codul de procedură penală (Cpp).
Băsescu a promulgat Codurile de procedură penală şi civilă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat miercuri, 30 iunie, decretele de promulgare a Legii privind codul de procedură civilă şi a Legii privind codul de procedură penală", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Deputaţii au adoptat, marţea trecută, proiectele privind Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală.
Preşedintele Traian Băsescu trimisese, cu o zi înainte, scrisori preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care reînnoia solicitarea ca, până la intrarea în vacanţa parlamentară, cele două Camere să aprobe proiectele Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
În 25 iunie 2009, în urma asumării răspunderii Guvernului, Legile privind Codul penal şi Codul civil au fost adoptate de Parlament.
În 24 iulie 2009, noile Coduri penal şi civil au fost publicate în Monitorul Oficial, Guvernul având termen un an să supună Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea în aplicare a acestora.
Codul civil a fost publicat în Monitorul Oficial numărul 511. El intră în vigoare la data care va fi stabilită în legea pentru punerea în aplicare a acestuia.
În termen de 12 luni de la data publicării Codului civil, Guvernul este obligat să supună Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea în aplicare a codului civil.
La fel şi în cazul Codului penal, publicat în Monitorul Oficial numărul 510 din 24 iulie 2009. Guvernul are termen un an pentru a supune Parlamentului o lege prin care să anunţe termenul de intrare în vigoare.
Preşedintele Traian Băsescu a mai transmis, în 2 iunie, o scrisoare preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor în care solicită Legislativului să adopte, până la sfârşitul acestei sesiuni, Codurile de procedură penală şi civilă.
"România se află încă sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. O etapă importantă a procesului de monitorizare a reformelor din domeniul justiţiei o reprezintă Raportul Comisiei Europene care urmează a fi adoptat în vara acestui an. O evaluare pozitivă în acest document va fi posibilă în condiţiile în care Parlamentul României va adopta Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă cât mai curând posibil. În acest sens, revin la scrisoarea transmisă dumneavoastră în luna aprilie a.c., solicitându-vă adoptarea celor două Coduri sus-menţionate, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare", se arăta în scrisoarea transmisă de către preşedintele Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO