Băsescu a promulgat Legea "micii reforme" în justiţie. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, cunoscută ca legea "micii reforme" în justiţie.

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Băsescu a promulgat Legea "micii reforme" în justiţie. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Băsescu a promulgat Legea "micii reforme" în justiţie (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

El a făcut anunţul într-o declaraţie de presă, la Cotroceni, trecând în revistă principalele prevederi ale Legii.

Preşedintele a spus că Legea este la fel de importantă în această etapă ca şi Codurile juridice.

Şeful statului a spus că noua lege este de natură să răspundă exigenţelor românilor ca procesele să se judece mai repede şi mai bine.

Traian Băsescu a spus că prin acest act normativ s-a extins numărul structurilor şi persoanelor care pot face recurs în interesul legii. El a enumerat, la acest capitol, Avocatul Poporului şi Colegiul de coordonare al ICCJ.

De asemenea, pentru judecarea recursurilor în interesul legii, se creează un complet specializat în aşa fel încât aceste recursuri să poată fi rapid judecate şi deciziile luate. (...) Nu în ultimul rând, extrem de important este că pentru judecarea recursurilor în interesul legii, se crează instituţia judecătorului delegat, acel judecător care întocmeşte un raport care se prezintă completului de judecată, constituit, cum v-am prezentat anterior, un raport în care judecătorul delegat propune şi soluţiile în dezbaterea Completului de 20, fiind analiza propunerii judecătorului delegat. Am convingerea că în acest mod se clarifică foarte mult celebrele recursuri în interesul legii, cu atât mai mult cu cât şi Avocatul poporului poate să iniţieze un recurs în interesul legii, cel căruia i se pot adresa până la urmă chiar oamenii de rând, cu respectarea modului de adresare", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a apreciat că o altă prevedere extrem de importantă este cea potrivit căreia judecătoriilor li se atribuie competenţa de a judeca orice proces care implică daune sau plăţi până la maxim 2.000 de lei.

"Rezolvăm în acest fel cerebrele probleme ale amenzilor, care ajung acum până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau până la Curţile de apel. În momentul de faţă, singurele instanţe competente să judece solicitări de daune sau plăţi până la 2.000 de lei rămân judecătoriile. De asemenea, noua lege reglemenetază cazurile în care se poate strămuta, se poate solicita strămutarea procesului", a precizat Băsescu.

El a arătat că noua lege introduce şi reglementarea, ca modalitate suplimentară de comunicare, a posibilităţii încunoştiinţării părţilor prin telefon, telegraf, mail şi toate mijloacele moderne.

"Deci nu mai trebuie trimisă neapărat clasica citaţie. Este suficientă o înştiinţare pe fax sau pe mail, dacă adresa este cunoscută", a precizat Băsescu.

De asemenea, preşedintele Băsescu a menţionat că, legat de evitarea prelungirii judecării cauzelor în care numărul părţilor vătămate sau părţilor civile este foarte mare, noua lege stabileşte că se poate desemna un reprezentant al celor care sunt parte în proces.

"Nu vreau să fac nicio aluzie, spre exemplu, în cazul FNI se citau zeci de mii de oameni şi dacă unul lipsea, nu se putea derula procesul. În momentul de faţă, legea precizează foarte clar că se poate stabili un delegat care să reprezinte o mare parte dintre cei aflaţi în proces", a afirmat Traian Băsescu.

El a mai spus că prevederile noii legi sunt de natură să "netezeacă" mersul justiţiei.

"Am speranţa că peste 30 de zile judecătorii şi procurorii, în mod egal, vor pune în aplicare prevederile noii legi şi eu cred că este o excelentă lege de tranziţie, de la legislaţia actuală, către noile Coduri", a conchis şeful statului.

Băsescu: Din respect pentru români, procedura parlamentară trebuie modificată

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că procedura de adoptare a legilor în Parlament trebuie modificată pentru că nu mai poate continua "dictatura" preşedinţilor celor două Camere, care semnează legi trimise la promulgare deşi ştiu în ce condiţii au fost adoptate.

Băsescu: Mă voi pronunţa cu celeritate pe legile privind TVA la alimente şi pensiile mici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a primit la promulgare legile privind TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici, menţionând că se va pronunţa cu celeritate şi că se poate miza, din partea sa, pe o poziţie în acord cu interesul naţional şi nu pe una populistă.

El a ţinut să precizeze, răspunzând unei întrebări, că nu a primit la Cotroceni reglementările legate de TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici.

Băsescu: Am primit raportul MAI despre 24 septembrie, am observaţii despre responsabilităţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a primit, în circa şapte zile de la solicitare, raportul de la MAI privind evenimentele din 24 septembrie, menţionnd că este un raport "profesionist", însă are observaţii pe care doreşte să le discute cu cei din conducerea ministerului.

El a spus că are observaţii, în legătură cu raportul, în ceea ce priveşte asumarea responsabilităţilor pentru încălcarea legii şi legat de "ceea ce este de făcut pentru ca Ministerul de Interne să nu mai fie afectat de cancerul politcului care decide cine şi unde să fie numit inspector şef sau adjunct de inspector şef".

Băsescu a spus că nu a avut timp să aibă această discuţie, menţionând că speră ca aceasta să aibă loc până la sfârşitul lunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici