Băsescu a propus trei zile de discuţii cu comisiile parlamentare privind codurile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că le-a propus reprezentanţilor coaliţiei "Opriţi codurile" ca timp de trei zile să poarte discuţii cu membrii celor două comisii parlamentare care lucrează la proiectele de coduri din domneiul justiţiei.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Băsescu a propus trei zile de discuţii cu comisiile parlamentare privind codurile

Băsescu a propus trei zile de discuţii cu comisiile parlamentare privind codurile

Băsescu a menţionat că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, le-a propus reprezentanţilor ONG-urilor şapte zile pentru aceste discuţii. El a precizat că este dispus ca aceste discuţii să se poarte timp de şapte zile, dacă este necesar, subliniind însă că trebuie înţeles totuşi faptul că 15 mai este o dată importantă pentru adoptarea actelor normative.

Totuşi, Băsescu a insistat în a contrazice declaraţiile ONG-urilor care criticau lipsa dezbaterii publice pe tema codurilor.

"Toate elementele primite de la Ministerul Justiţiei arată că această dezbatere publică a avut loc, conform legii", a spus şeful statului, admiţând totuşi că dezbaterea a avut loc la nivel de experţi şi de jurişti.

"Este clar totuşi că nu s-a desfăşurat în teritoriu. Parlamentarii nu s-au dus cu ele să le prezinte în Ferentari, în Sectorul 5 sau în Bacău. Această dezbatere s-a purtat la nivel de experţi, de specialişti în drept, de practicieni ai dreptului şi nu la nivelul oamenilor de rând. Rating mult mai mult face Gigi Becali decât o dezbatere despre coduri la televizor", a mai spus preşedintele.

Băsescu a afirmat că le-a mai făcut celor din coaliţia "Opriţi codurile" două propuneri de intervale de timp în care cele patru proiecte să fie dezbătute.

Unul dintre ele este cel de la momentul aprobării în Parlament şi până la promulgare. "Sunt 20 de zile în care, dacă există nereguli în cele votate sau asumate de Guvern, este posibilă întoarcerea legilor în Parlament pentru modificarea articolelor în neregulă", a spus preşedintele.

O a doua variantă propusă de şeful statului ar fi ca noile proiecte de coduri să fie modificate între momentul promulgării şi cel al intrării în vigoare.

"Este nevoie de o evaluare a impactului pentru noul sistem introdus în penal, comercial. În această perioadă, legile ar mai putea să sufere modificări", a mai spus preşedintele, propunându-le, în oricare din cele trei variante, un parteneriat ONG-urilor din coaliţia "Opriţi codurile".

Băsescu a spus de asemenea că discuţia referitoare la adoptarea unor noi coduri se poartă nu de puţină vreme, ci de aproape 10 ani.

"Vă amintesc de codurile Rodicăi Stănoiu. Ele au fost suspendate după ce ministrul Macovei a vrut alte coduri. A venit domnul Predoiu şi a vrut alte coduri", a spus Băsescu, explicând că, de fiecare dată s-a încercat blocarea adoptării unor coduri, deşi toată lumea susţinea că doreşte adoptarea acestor legi.

Băsescu a mai spus de că la nivelul discursului public se crează impresia că toată lumea doreşte de asemenea adoptarea unei legi unice privind salarizarea, dar, când vine vorba despre punerea în practică a acestei idei, demersurile sunt blocate.

Traian Băsescu a mai spus că a observat că ONG-urile care alcătuiesc coaliţia "Opriţi codurile" au fost reprezentante la Cotroceni de oameni tineri, care l-au impresionat prin inflexibilitatea lor în ceea ce priveşte susţinerea ideii de dezbatere publică a codurilor.

El a explicat că intervenţia sa în problema codurilor se bazează pe două prevederi constituţionale, una care-l obligă pe şeful statului să medieze între societate şi instituţiile statului şi o alta care statuează că preşedintele este garantul asumării obligaţiilor internaţionale ale României.

Reprezentanţii Coaliţiei "Opriţi codurile" au declarat după întâlnirea de la Cotroceni că preşedintele Traian Băsescu a propus coaliţiei "Opriţi codurile" o întrerupere de şapte zile a dezbaterilor parlamentare pe tema codurilor juridice, timp în care ONG-urile să depună amendamente punctuale la Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici