- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu a semnat decretul de rechemare a lui Baconschi din funcţia de ambasador la Paris
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul privind rechemarea lui Teodor Baconschi din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Franţa, Principatul Andorrei şi Principatul Monaco, informează Preşedinţia.
Băsescu a semnat decretul de rechemare a lui Baconschi din funcţia de ambasador la Paris (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Premierul Boc a anunţat, la 20 decembrie, componenţa noului Guvern, în care Teodor Baconschi a fost desemnat pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe. El a fost avizat favorabil în această funcţie la 22 decembrie şi a preluat mandatul o zi mai târziu.
Anterior numirii sale în funcţia de ministru al Afacerilor Externe, a fost Ambasador al României în Franţa (septembrie 2007 - decembrie 2009), ambasador al României în Portugalia (2002 - 2004), ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun şi acreditat, de asemenea, în San Marino şi pe lângă Suveranul Ordin Militar de Malta (1999-2001).
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
A fost consilier prezidenţial la Departamentul Politic, Administraţia Prezidenţială în perioada octombrie 2006 - august 2007, iar în Centrala MAE a deţinut funcţiile de Secretar de stat pentru Afaceri Globale (ianuarie 2005 - septembrie 2006) şi director general în 2001.
Anterior intrării în diplomaţie a fost director al Editurii Anastasia, Bucureşti, redactor-şef la "Viaţa spirituală" (TVR), consilier la Ministerul Culturii şi redactor la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al B.O.R.
Bogdan Mazuru este una dintre variantele luate în calcul pentru funcţia de ambasador la Paris, alte nume vehiculate pentru acest post fiind Teodor Paleologu şi Sorina Plăcintă, variante care însă nu ar fi agreate de conducerea PDL.
Surse diplomatice au declarat pentru MEDIAFAX că un nume luat în calcul pentru preluarea postului de ambasador al României în Franţa este cel al lui Bogdan Mazuru, diplomat de carieră care ocupă în prezent funcţia de secretar de stat în MAE pentru afaceri europene.
Mazuru are un CV care îl recomandă în ceea ce priveşte activitatea diplomatică. El a fost în trecut prim colaborator la Misiunea Permanentă a României la NATO şi UEO, prim colaborator şi apoi însărcinat cu afaceri a.i. în SUA, reprezentant permanent al României la NATO şi ambasador în Germania, funcţie pe care a deţinut-o până la numirea sa ca secretar de stat, în ianuarie 2009.
Oficial, MAE nu a dorit să facă niciun comentariu pe tema numirii noului ambasador la Paris. De altfel, procedura de numire a acestuia nu ar fi fost demarată încă şi nu există, încă, o decizie finală. Nici decizia de rechemare de la post a lui Teodor Baconschi nu a fost semnată până acum, deşi acesta şi-a preluat mandatul de ministru de mai bine de o lună.
Pe de altă parte, surse din PDL au declarat pentru MEDIAFAX că Teodor Paleologu, care înainte de a fi numit ministru al Culturii în primul Cabinet Boc a fost ambasador în Danemarca, a figurat ca variantă pentru funcţia de ambasador la Paris, rămasă vacantă după ce Teodor Baconschi a fost numit la şefia MAE.
De asemenea, o altă variantă pentru funcţia de ambasador la Paris provenea tot din PDL, aceasta fiind Sorina Plăcintă, senator în Colegiul uninominal 1 Vrancea şi fost ministru al Tineretului şi Sportului.
Deşi, după cum susţin sursele PDL, ambii ar fi fost dispuşi să plece la Paris ca ambasadori, partidul nu a agreat niciuna dintre variante, argumentul fiind că astfel s-ar fi vacantat un loc în Parlament, iar partidul nu dorea să fie angrenat în noi alegeri legislative parţiale.
Potrivit procedurii, ministrul de Externe urmează să formuleze o propunere pe care să o transmită la Guvern, spre avizare, şi, apoi, la Cotroceni, preşedintele având ultimul cuvânt.
Întrebat despre numirea unui nou ambasador la Paris, Teodor Baconschi, care a ocupat această funcţie până la sfârşitul lui 2009, declara într-un interviu acordat MEDIAFAX la 20 ianuarie că ministerul este în continuare "în căutarea unei figuri eligibile".
Baconschi făcea, la acea dată, un portret robot al viitorului ambasador. "Trebuie să fie o personalitate politică, fie o personalitate intelectuală, academică de prim plan, fie un top-diplomat, un senior-diplomat cu fapte în CV, cu experienţa unor ambasade importante. Deci, negăsind o persoană care să reunească toate aceste trei dimensiuni, va trebui să alegem dintr-unul sau altul din aceste registre. Dar vă asigur că întrucât sunt ataşat de relaţia româno-franceză voi căuta să propun un ambasador de cel mai bun nivel", spunea el.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:30
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
astăzi, 18:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 985. Un oficial ucrainean afirmă că este necesară mobilizarea a 500.000 de oameni / Boris Johnson e optimist că Trump va ajuta în continuare Kievul dacă va câştiga alegerile / 14 răniţi în Harkov, în urma atacurilor ruseşti