Băsescu a semnat revocarea lui Lăzăroiu şi numirea Sulfinei Barbu la Ministerul Muncii

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretele privind revocarea lui Sebastian Lăzăroiu din funcţia de ministru al Muncii şi numirea Sulfinei Barbu la conducerea Ministerului Muncii, jurământul urmând să fie depus de către aceasta luni.

Urmărește
2826 afișări
Imaginea articolului Băsescu a semnat revocarea lui Lăzăroiu şi numirea Sulfinei Barbu la Ministerul Muncii

Băsescu a semnat revocarea lui Lăzăroiu şi numirea Sulfinei Barbu la Ministerul Muncii (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, şeful statului a semnat, vineri, decretul pentru revocarea din funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a lui Laurenţiu Sebastian Lăzăroiu.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea Sulfinei Barbu în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale de către Sulfina Barbu va avea loc în cursul zilei de luni, 19 septembrie, după publicarea decretelor în Monitorul Oficial al României, mai precizează Administraţia prezidenţială.

Premierul Emil Boc a înaintat preşedintelui Traian Băsescu cererea de revocare a lui Sebastian Lăzăroiu din funcţia de ministru al Muncii, precum şi propunerea de numire a Sulfinei Barbu în acest post.

"În temeiul articolului 85 alineatul 2 din Constituţia României, premierul Emil Boc a înaintat preşedintelui României cererea de revocare din funcţie a domnului Laurenţiu Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. De asemenea, primul-ministru a înaintat preşedintelui României propunerea de numire a doamnei Sulfina Barbu în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale", a anunţat, vineri, Guvernul.

Alineatul invocat prevede că, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Cererea de revocare vine după ce ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, într-un interviu pentru "Gândul", că şi-ar oficializa intrarea în politică nu într-un "PDL aşa cum este el acum", ci dacă ar fi vorba de o mişcare mult mai largă de centru-dreapta.

Fie că-i spune Albă ca Zăpada, fie Mişcarea Populară, Lăzăroiu consideră că, fără o asemenea structură, prezenţa PDL la guvernare în următorii ani ar fi pusă sub semnul întrebării, pentru că democrat-liberalii ar pierde alegerile din prezidenţiale, iar preşedintele este cel care joacă cel mai important rol în ceea ce priveşte prezenţa unui partid sau altuia la putere.

"Am ezitat întotdeauna să mă înscriu într-un partid politic, să mă înregimentez politic. Acum aş face-o, dar aş face-o dacă ar fi vorba nu de PDL, aşa cum este el acum, ci de o platformă mai largă de centru-dreapta. (...) Sunt interesat să mă implic în asemenea mişcare, în asemenea platformă (Mişcarea Populară - n.r.). (...) PDL poate câştiga chiar şi aşa alegerile din 2012, problema e că le va pierde sigur pe cele din 2014. Asta-i marea problemă. PDL trebuie să construiască din 2011, 2012, acel proiect şi să-i convingă pe români că e un proiect viabil, pe 10 ani de acum înainte. Dacă reuşeşte să formuleze acest proiect, să construiască acest vehicul care să capteze centrul-dreapta va câştiga şi în 2012, va câştiga şi în 2014, ceea ce va însemnă încă un ciclu de guvernare", a spus Lăzăroiu.

El a explicat că liderii PDL susţin acest proiect pentru că mulţi dintre ei şi-au dat seama cât de important este preşedintele.

"Ei au văzut ce rol are preşedintele în acest sistem constituţional. Dacă ai preşedintele, poţi să stai 10 ani la guvernare, dacă nu ai preşedintele, poţi să stai 10 ani în opoziţie", a spus Lăzăroiu.

El a adăugat că nu a vorbit despre mişcarea de centru-dreapta cu preşedintele Traian Băsescu, singurele discuţii cu şeful statului avându-le atunci când era consilier prezidenţial şi a lansat-o pe piaţa politică pe Albă ca Zăpada.

Sebastian Lăzăroiu a preluat în 3 iunie funcţia de ministru al Muncii. Ioan Botiş anunţa, în 20 aprilie, că demisionează din funcţia de ministru al Muncii, decizia fiind luată în contextul scandalului legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european. Din 22 aprilie până în 3 iunie interimatul la Ministerul Muncii a fost asigurat de premierul Emil Boc.

După demisia lui Ioan Botiş, numele Sulfinei Barbu a fost vehiculat ca înlocuitor al acestuia la Ministerul Muncii.

În 3 iunie, premierul Emil Boc a mers la Cotroceni cu propunerea ca Sulfina Barbu să preia portofoliul Muncii, spuneau atunci surse din PDL.

După plecarea de la Cotroceni, Emil Boc a avut noi discuţii cu colegii de partid, iar în final presa a fost informată asupra nominalizării lui Sebastian Lăzăroiu printr-un scurt comunicat de presă, şi nu printr-o declaraţie oficială la Palatul Victoria.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 28 aprilie, decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu, raporturile de muncă ale acestuia cu Administraţia Prezidenţială încetând de la 1 mai, prin acordul părţilor.

Lăzăroiu preciza atunci că doreşte să se dedice analizei politice şi că nu vrea ca analizele sale politice să fie asociate instituţiei prezidenţiale.

Sebastian Lăzăroiu a ocupat poziţia de consilier prezidenţial la Departamentul de Planificare şi Analiză Politică al Administraţia Prezidenţială din 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici