- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.10.2013, 13:43)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Acordul de principiu este dat pentru transferul trupelor SUA din Afganistan prin România
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a fost dat acordul de principiu pentru ca repatrierea din Afganistan a trupelor şi a tehnicii de luptă ale armatei SUA să se facă prin România, respectiv portul Constanţa şi baza Kogălniceanu, el menţionând că trebuie stabilite datele tehnice.
Urmărește
338 afișări
Băsescu: Acordul de principiu este dat pentru transferul trupelor SUA din Afganistan prin România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, vineri, într-o emisiune difuzată de B1 TV şi evz.ro, despre vizita în SUA a premierului Victor Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
"V-aş ruga să priviţi în mod pozitiv această întâmplare. Nici eu nu sunt un simpatizat al lui Ponta, dar (..) aici este vorba de interes, interesul nostru şi al SUA", a comentat Băsescu.
El a precizat că această vizită are loc în contextul în care începe în luna octombrie investiţia pentru site-ul de la Deveselu, pentru sistemul antirachetă şi există discuţii avansate, iar acordul de principiu a fost dat, pentru ca repatrierea trupelor şi a materialelor din Afganistan ale armatei SUA să se facă prin România, urmare a încetării contractului pe care americanii îl aveau cu Kazahstan.
"Transferul trupelor din Afganistan, şi nu vorbim nici de un soldat şi nici de o maşină, vorbim de toată tehnica de luptă a armatei americane (...) 50.000 de militari vor fi tranzitaţi prin România. E vorba şi de portul Constanţa şi de Kogălniceanu", a mai spus Traian Băsescu.
Şeful statului a arătat, referitor la vizită, că mai sunt de discutat aspecte ce ţin de protecţia site-ului de la Deveselu, despre protecţia militarilor aflaţi în tranzit din Afganistan spre SUA, prin Portul Constanţa şi Kogălniceanu, astfel că, din punctul de vedere al intereselor României, este extrem de important.
El a mai spus că ministrul Apărării se află în SUA în aceste zile, menţionând că acordul de principiu este dat pentru transferul trupelor din Afganistan, dar trebuie stabilite datele tehnice.
România este pregătită să accepte un acord care va permite armatei americane să folosească una dintre bazele sale aeriene situate în apropierea Mării Negre pentru a retrage trupele din Afganistan, au declarat joi oficiali americani, citaţi de AFP.
Acest acord permite Statelor Unite, care vor să îşi retragă mare parte din trupele din Afganistan până în 2014, să rezolve una dintre problemele logistice cele mai importante.
Americanii folosesc în prezent baza Manas, din Kîrgîzstan, însă contractul pentru utilizarea acestor instalaţii se încheie în iulie 2014, a precizat un resposabil american pentru AFP. Aceştia vor astfel să transfere activităţile acestei baze în România.
Acordul cu Bucureştiul va fi discutat vineri în cadrul unei întâlniri între secretarul Apărării Chuck Hagel şi omologul român Mircea Duşă.
"Ultimele detalii sunt în curs de finalizare", a subliniat un membru al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.
Logistica retragerii americane din Afganistan este "incredibil de complexă", a adăugat aceeaşi sursă,"şi este o piesă cheie din puzzle".
Dacă acordul va fi încheiat, baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din estul României, va servi drept punct de tranzit principal pentru soldaţi la întoarcerea din Afganistan câtre Statele Unite. Echipamentele vor tranzita tot prin acest punct de trecere.
Numărul soldaţilor americani staţionaţi la baza Kogălniceanu va creşte în mod exponenţial în cazul unui acord: în prezent aproximativ 1.500 de persoane se află la baza din Manas.
Această din urmă bază a fost subiectul unor probleme în ultimele luni pentru americani, din cauza preţului locaţiei şi mai ales din cauza tulburărilor politice din Asia centrală.
Aproximativ 51.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Afganistan şi majoritatea acestui contingent, precum şi echipamentele grele, urmează să fie repatriate în Statele Unite până la sfârşitul lui 2014.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46