Băsescu: Administraţiile locale să impună în şcoli ore de pregătire adaptate la economia locală

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la Constanţa, că administraţiile locale ar trebui să impună în şcoli ore de pregătire adaptate la economia locală, în condiţiile în care învăţământul nu este armonizat cu realităţile pieţei de muncă.

Urmărește
347 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Administraţiile locale să impună în şcoli ore de pregătire adaptate la economia locală

Băsescu: Administraţiile locale să impună în şcoli ore de pregătire adaptate la economia locală (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Băsescu a afirmat că dreptul elevilor la educaţie este, deocamdată, garantat doar în Constituţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit fostului preşedinte, numărul copiilor care abandonează şcoala şi al celor care o termină, dar nu îşi găsesc apoi un loc de muncă este în creştere, ceea ce înseamnă că învăţământul nu este armonizat cu realităţile pieţii muncii.

"În Constituţie se vorbeşte despre garantarea dreptului la Educaţie. Deocamdată, este un drept garantat doar în Constituţie, iar în România creşte numărul copiilor care abandonează şcoala. Deocamdată, este un drept înscris în Constituiţie, iar în România tot mai mulţi tineri care termină şcoala medie sau facultăţi nu-şi găsesc un loc pe piaţa forţei de muncă. Asta înseamnă că avem un învăţământ care nu este armoniazat cu realităţile pieţei de muncă”, a declarat Traian Băsescu.

Aflat la Casa de Cultură din Constanţa, unde a participat la lansarea candidaţilor partidului la alegerile locale, preşedintele PMP le-a amintit acestora că şcolile aparţin administraţiei locale, iar prin legea Educaţiei, autorităţile locale pot impune 25 la sută din structura orelor de pregătire.

"Orele de pregătire ar trebui să fie adaptate nevoilor economiei din fiecare judeţ, oraş ori comună. Este o prevedere legală pe care administraţiile locale nu au utilizat-o până acum, iar dreptul la educaţie nu înseamnă pur şi simplu să deschizi o uşă de şcoală, copilul să intre în şcoală, iar când a terminat de închis şi deschis uşa şcolii câţiva ani să constate că nu este pregătit pentru o meserie. De aceea cred că, din acest punct de vedere, al respectării dreptului la educaţie, administraţiile locale trebuie să intre într-un dialog puternic cu inspectoratele şcolare şi cu şcolile şi să adapteze, atât cât este posibil, programa şcolilor cu nevoile economice ale locului, pentru că numai aşa vor da o şansă tinerilor să-şi găsească un loc de muncă după ce au terminat şcoala. Altfel, acest drept este doar un drept înscris în Constituţie, dar nerespectat prin modul cum este creat mecanismul care dă dreptul la educaţie copiilor”, a afirmat Băsescu.

În ceea ce priveşte respectarea drepturilor din Constituţie, Traian Băsescu a menţionat şi dreptul la sănătate, spunând despre calitatea actului de sănătate că este îndoielnică în momentul de faţă.

"Spitalele au fost transferate administraţiilor locale, dar, în afara câtorva mari spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi poate Timişoara, calitate actului medical este îndoielnică. Iar sănătatea şi dreptul la sănătate este, de asemenea, un drept constituţional”, a afirmat fostul preşedinte.

Referitor la acest aspect, Băsescu le-a spus delegaţilor prezenţi în sală şi un banc: "Se duce la doctor un cetăţean care a căzut şi i s-a înfipt un cui în cap. După ce îl vede, doctorul îi zice: Te costă 200 de euro, îţi scot cuiul, te cos şi în două săptămâni nu se mai cunoaşte. Domnule doctor, dar nu am 200 de euro, spune cetăţeanul. Atunci, dă-mi 100 de euro, îţi scot cuiul, te dau cu tinctură de iod şi în trei luni nu se mai cunoaşte. Domnule doctor, dar eu nu am nici 100 de euro, dar am asigurare medicală. Ei, dacă ai asigurare medicală atunci îţi îndoi cuiul”.

Băsescu a adăugat că atunci când despre un sistem încep să apară bancuri, înseamnă că "românul începe să facă haz de necaz şi asta-i un semnal de alarmă”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici