Băsescu: Agenţiile guvernamentale, moşia financiară a clientelei politice a Guvernului

Preşedintele Traian Băsescu susţine că agenţiile guvernamentale au devenit moşia financiară a clientelei politice a Guvernului, referindu-se la salariile mari pe care le au unii dintre şefii acestor instituţii.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Agenţiile guvernamentale, moşia financiară a clientelei politice a Guvernului

Băsescu: Agenţiile guvernamentale, moşia financiară a clientelei politice a Guvernului (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează faptul că şefii unor agenţii guvernamentale au salarii foarte mari, Băsescu a răspuns, râzând, că nu intenţionase, în declaraţia sa, să spună "multe lucruri rele", dar că o observaţie în legătură cu acest subiect poate să facă.

"Este clar că aceste agenţii au devenit moşia financiară a clienţilor politici. Şi sunt soluţii să se pună stop acestui dezmăţ al unor agenţii guvernamentale din punct de vedere al salarizării", a spus Băsescu.

El a precizat că aproape toate agenţiile sunt "aşa-zis" autofinanţate, fiind de fapt finanţate din taxele plătite de agenţii economici cărora le prestează servicii.

"Aceste taxe, percepute, spre exemplu - dacă luăm ANRE - sunt încasate de la furnizorii de electricitate, de la cei care se află în piaţa electricităţii. Sigur că aceşti furnizori dau taxele la agenţie, îi plătesc de fapt pe cei care ar trebui să-i controleze în favoarea beneficiarilor, îşi pun taxele în preţul pe care îl plăteşte fiecare cetăţean la factura de electricitate, la factura de gaze, deci tot populaţia le plăteşte salariile, iar ei folosesc aceste taxe pentru a-şi face salarii uriaşe", a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că această situaţie "este expresia lăcomiei şi a nesimţirii politicului", pentru că "toate aceste agenţii sunt în subordinea Guvernului, dar sunt lăsate, pentru că toată clientela politică trebuie să îşi ia bani de acolo".

"Uitaţi-vă şi la salariul doamnei de la Fondul Proprietatea, care încă nu a început să dea vreun ban foştilor proprietari, dar dânsa are un salariu uriaş. Asta este nesimţirea politică şi arată cât de lacomă este clientela politică, lacomă şi fără respect, dar cu buna tolerare de către Guvern", a spus Băsescu.

În opinia şefului statului, taxele pe care le percep aceste agenţii trebuie să devină venit în bugetul de stat "iar domnii din agenţii să fie plătiţi ca funcţionari publici, cu salariul stabilit de Guvern la nivelul de competenţă".

El a adăgat că şefii agenţiilor au rang de secretari de stat.

"De ce nu se fac taxele venit la bugetul de stat şi se lasă pe mâna acestor clienţi, pentru a-i face venituri în buzunar propriu?", s-a întrebat preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici