Prima pagină » Politic » Băsescu: Olanda nu şi-a respectat un angajament politic. Dacă până în decembrie nu se găseşte compromis privind Schengen, va fi temă în Consiliu

Băsescu: Olanda nu şi-a respectat un angajament politic. Dacă până în decembrie nu se găseşte compromis privind Schengen, va fi temă în Consiliu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Olanda nu şi-a respectat o decizie politică privind accesul României şi Bulgariei în Schengen, susţinând că, dacă nu se va găsi o soluţie de compromis, şeful Consiliului European va pune pe ordinea de zi subiectul accesului în Schengen al celor două ţări.
Băsescu: Olanda nu şi-a respectat un angajament politic. Dacă până în decembrie nu se găseşte compromis privind Schengen, va fi temă în Consiliu

Şeful statului a precizat că în cadrul Consiliului European a ridicat problema nerespectării unui angajament politic de către Olanda şi Finlanda.

„Sunt două obligaţii majore pe care statele care intră în UE le au: să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în spaţiul Schengen şi să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru accesul în zona euro. România şi-a îndeplinit această obligaţie. Olanda şi Finlanda au refuzat aplicarea tratatului. În acest context a fost abordarea mea în intervenţie”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că este o realitate că Olanda nu şi-a respectat un angajament politic.

„Olanda nu şi-a respectat un angajament politic. Nu vreau să spun: premierul olandez nu a avut cuvânt. Deci să nu traduceţi aşa. Ci afirmaţia este: Olanda nu a respectat o înţelegere politică, făcută în septembrie, când eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementările legate de spaţiul Schengen. Deblocarea s-a făcut în ideea că Olanda va găsi formula realizării unui compromis în ceea ce priveşte accesul României şi Bulgariei în Schengen, iar pe urmă premierul olandez a uitat acest lucru când s-a dus la el acasă. Semnul pentru noi că premierul îşi respectă cuvântul ar fi fost dacă reprezentantul Guvernului în Parlament susţinea ceea ce ne-am înţeles la Consiliu, adică accesul României”, a explicat Băsescu.

Preşedintele a adăugat că, indiferent care ar fi fost votul în Parlament, s-ar fi considerat că premierul şi-a respectat cuvântul din Consiliu.

„În acest sens, vă pot spune că există o declaraţie a preşedintelui Consiliului European, Van Rompuy, care a atenţionat că, dacă până la Consiliul din decembrie nu se găseşte o formulă de compromis, compromis care ar trebui să se suprapună pe compromisul realizat cu Franţa şi cu Germania, va pune pe ordinea de zi a Consiliului subiectul accesului în Schengen al României şi Bulgariei”, a spus Traian Băsescu.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

Franţa a propus ajungerea la un compromis care să permită intrarea României şi Bulgariei cu o parte din frontiere, respectiv frontierele aeriene şi maritime în acest an, şi cele terestre anul viitor, conform unor surse de la Bruxelles. Potrivit acestora, Germania a ales să se plaseze pe aceeaşi linie de decizie cu Franţa, deşi în trecut exprimase rezerve.