- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.03.2014, 21:15)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Am aprobat în Consiliul European participarea României la misiunea OSCE din Ucraina
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, după Consiliul European de la Bruxelles, că România are un rol în rezolvarea situaţiei din Ucraina, în acest sens aprobând în timpul Consiliului participarea cu personal la misiunea OSCE din Crimeea.
Urmărește
871 afișări
Băsescu: Am aprobat în Consiliul European participarea României la misiunea OSCE din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În timp ce mă aflam în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdată, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experţi în intelligence şi vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat că suntem buni cunoscători ai situaţiei din Ucraina şi avem şi 400.000 de vorbitori de limbă română în Ucraina şi 650 de kilometri de frontieră", a spus Băsescu.
Şeful statului a mai ţinut să arate că în intervenţia avută în cadrul Consiliului a subliniat faptul că un mare avantaj al României este că nu este dependentă de gazul rusesc, iar cei 20% pe care îi importăm îi putem substitui în orice moment din altă parte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
"Am subliniat faptul că România nu are contracte de armament, nu are interese economice majore în relaţia cu Federaţia Rusă, deci suntem o ţară care putem avea oricând o poziţie echilibrată, şi din punctul de vedere al independenţei energetice, şi al exportului de armament şi din punct de vedere cultural, ceea ce nu e puţin lucru", a menţionat el.
Despre protejarea drepturilor minorităţilor, Traian Băsescu a declarat că, în discuţia care a avut loc în prezenţa premierului Ucrainei, i-a cerut în mod expres nu numai să se ştie că legea este la promulgare dar nu o promulgă preşedintele interimar, dar şi trimiterea ei la Parlament şi anularea ei.
"Argumentul a fost că Ucraina are nevoie acum de un guvern care să fie mamă şi tată pentru toţi cetăţenii ucraineni, fie ei ucraineni, ruşi, români, polonezi sau unguri. România are cea de-a doua minoritate, după cea rusă, deci ne interesează în cel mai înalt grad modul cum e tratată problema minorităţilor", a mai spus şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat şi faptul că "l-a atenţionat pe premierul ucrainean asupra faptului că acest dar minorităţile l-au primit de la Ianukovici şi ar fi regretabil ca minorităţile să se gândească că o putere democratică, proeropeană, le-a luat nişte drepturi pe care le-au avut din timpul lui Ianukovici".
Despre implicarea României în redresarea economică a Ucrainei, preşedintele Traian Băsescu a spus că ne vom implica în mod corelat cu partenerii europeni şi a menţionat că aceşti bani care se pun la dispoziţia Ucrainei reprezintă şi contribuţia României, pentru că este membru contributor, în BEI, BERD, Fondul Monetar Internaţional.
"Nu trebuie să mergem neapărat cu traista cu bani la Kiev, noi suntem un contributor important în aceste instituţii", a mai spus Traian Băsescu.
Despre implicarea României în acel mecanism al Comisiei de coordonare a unor finanţări din partea ţărilor membre, preşedintele Traian Băsescu a spus că "în momentul în care se va face o conferinţă a contributorilor pentru Ucraina, nu vom lipsi de acolo cu certitudine, dar să se organizeze".
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Băsescu: Dacă Rusia nu începe negocierile cu Ucraina în două săptămâni, pot fi îngheţate activele
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:17
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 18:04
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii