Băsescu: Am cerut întâlnirea cu CSM înainte de a da verde reevaluării raportului CE privind MCV

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la începutul discuţiilor cu membrii CSM, că a solicitat această întâlnire înainte de "a da verde" unei reevaluări a Comisiei Europene a raportului pe justiţie, urmare a contestării de către partea română a unor afirmaţii din document.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am cerut întâlnirea cu CSM înainte de a da verde reevaluării raportului CE privind MCV

Băsescu: Am cerut întâlnirea cu CSM înainte de a da verde reevaluării raportului CE privind MCV (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Motivul (întâlnirii - n.r.) este unul singur: ştiţi foarte bine că avem un raport cu destule probleme pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Eu am avut o discuţie la Comisie în care am cerut o reevaluare a realităţilor din Justiţie - şi nu o reevaluare de etapă - ci reevaluarea Raportului, având în vedere că am contestat afirmaţii din interiorul lui de când l-am primit", a spus şeful statului.

El a precizat că, în urma solicitării sale, Comisia Europeană a fost receptivă şi a transmis un set de elemente care ar putea face obiectul unei reevaluări.

"Important este să stabilim, înainte de a da un verde acestei reevaluări, dacă putem să răspundem celor şapte puncte", a spus Băsescu.

El a arătat că ar fi foarte important să se poată "da verde" reevaluării respective, întrucât, în mod evident, există ţări membre care leagă accesul în spaţiul Schengen de Raportul pe justiţie, chiar dacă, aparent, nu au nicio legătură.

"Deci, pentru a avea certitudinea că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu ne va ridica probleme în acceptarea noastră în Spaţiul Schengen în luna aprilie 2011, ar trebui să găsim o formulă să răspundem pozitiv", a spus Băsescu.

Întâlnirea şefului statului cu membrii CSM se desfăşoară cu uşile închise.

Comisia Europeană a dat publicităţii, în 20 iulie, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.

Executivul UE "invita" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arăta că, în pofida unor progrese în anumite domenii, existau importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic era insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintau un serios pas înapoi.

Comisia recomanda României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia preciza că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, atunci, că este inacceptabilă formularea din raport potrivit căreia "România încalcă angajamentele asumate", iar partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" şi doreşte revenirea la o "abordare echilibrată".

Şeful statului preciza, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Cotroceni, că înţelege "insatisfacţia" Comisiei Europene în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu Legea ANI la Senat şi la Curtea Constituţională. El adăuga că "insatisfacţia" sa este mai mare, dar că ceea ce s-a întâmplat cu Legea ANI reprezintă "un incident".

"De la acest incident - Legea ANI - să arunci o tentă profund negativă când au fost suficiente progrese - remarcate în raport - mi se pare o exagerare", declara preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut că formularea din document este "nedreaptă" şi că, de aceea, consideră că trebuie să reacţioneze.

Rapoartele pe care CE le-a prezentat au fost obiective şi corecte, a declarat, atunci, pentru MEDIAFAX, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, adăugând că nu există nimic de adăugat din partea Comisiei Europene la ceea ce a fost deja prezentat.

"Nu există nimic de adăugat la prezentarea care a fost deja făcută", a spus Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, întrebat care este reacţia Executivului european faţă de criticile lansate de preşedintele Traian Băsescu faţă de conţinutul raportului CE privind România.

"Rapoartele pe care le-am prezentat sunt obiective şi corecte", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici