- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Am discutat cu Abbas despre reluarea negocierilor directe Palestina-Israel, susţinem aceasta
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a discutat cu Mahmoud Abbas, în întâlnirea de la Cotroceni, despre subiectul "reluării negocierilor directe între Palestina şi Israel", menţionând că România încurajează şi susţine foarte puternic acest lucru.
Băsescu:Am discutat cu Abbas despre reluarea negocierilor directe Palestina-Israel, susţinem aceasta (Imagine:Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
"Am analizat (împreună cu Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene - n.r.) posibilitatea reluării negocierilor directe între Palestina şi Israel, lucru pe care noi îl încurajăm foarte puternic şi îl susţinem, nu numai în relaţia cu cele două state, ci şi în interiorul alianţelor din care facem parte. Considerăm că soluţia corectă este două state care să trăiască unul lângă celălalt în pace şi securitate", a declarat Traian Băsescu după discuţiile purtate, la Cotroceni, cu Mahmoud Abbas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Şeful statului român a adăugat că baza negocierilor directe trebuie să fie "foaia de parcurs" a Cvartetului şi iniţiativa arabă de pace. "De asemenea, considerăm absolut necesară o opţiune clară a Hamas-ului pentru organizarea de alegeri, aşa cum propune, ca mediator, Egiptul, o propunere acceptată de Guvernul palestinian şi care, în opinia noastră, e bine să fie acceptată şi de Hamas-ul care controlează Gaza. În opinia noastră, Hamas-ul are o ocazie extraordinară de a contribui la consolidarea statului palestinian, acceptând propunerile, aşa cum ele au fost mediate de Egipt", a mai spus preşedintele Băsescu.
Întrebat de un jurnalist palestinian dacă premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, are capacitatea de a semna un acord de pace cu Autoritatea Naţională Palestiniană, şeful statului a răspuns afirmativ.
"Eu cred că da. Îl cunosc bine şi pe premierul Netanyahu şi pe preşedintele Peres. Am convingerea că premierul Netanyahu, ca şi Peres, doresc pace în Orientul Mijlociu. În acelaşi timp, cunosc îngrijorarea oamenilor legat de securitatea populaţiei israeliene şi îngrijorarea oamenilor politici israelieni nu vine legat de Guvernul de la Ramallah, ci de la grupările care tot timpul au tentaţia de a nu recunoaşte existenţa statului israelian şi de a submina existenţa statului israelian. Din păcate, astfel de grupări subminează chiar soliditatea statului palestian. Am convingerea şi v-o spun ca un om politic care cunoaşte şi oamenii politici de la Ramallah şi oamenii politici de la Tel Aviv: ambele părţi doresc pace, pace în securitate, nu o securitate iluzorie, ci garanţii de securitate pe termen lung", a explicat Traian Băsescu.
El a precizat pentru ziariştii palestinieni că România are relaţii excelente cu Israelul şi relaţii excelente cu ţările arabe "prin tradiţie".
"Noi nu avem pentru Orientul Mijlociu o opţiune pentru o parte sau către alta. Având în vedere apropierea României şi dependenţa securităţii naţionale a României de securitatea din Orientul Mijlociu, obiectivul nostru este pacea în Orientul Mijlociu. Şi pot să vă mai spun un lucru care ne îndeamnă să privim cu atenţie către această regiune - faptul că în Israel trăiesc circa jumătate de milion vorbitori de română. Dacă adunăm familiile şi tinerii care s-au instruit în România din ţările arabe, ne apropiem de aceeaşi cifră. Numai în Palestina sunt circa 500 de familii mixte. Deci pe noi puteţi miza ca pe o ţară care în mod sincer vrea să contribuie la clarificarea disputelor şi la declanşarea unui proces de pace reală în Orientul Mijlociu. Reţineţi că România a recunoscut statul palestinian din 1988", a mai spus Băsescu.
La rândul său, Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, a ţinut să aprecieze poziţia României.
"Suntem încrezători că România va acţiona atât individual, cât şi în cadrul parteneriatului său din cadrul UE pentru a impulsiona procesul de pace. I-am spus domnului preşedinte că suntem gata să mergem la negocieri directe în momentul în care primim semnale pozitive că se poate realiza un progres prin intermediul acestor negocieri. În poziţia noastră pe care am avut-o faţă de convorbirile care au avut loc recent între partea israeliană şi America ne bazăm pe cele prevăzute în foaia de parcurs. Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a asigura unitatea statului palestinian şi ne dorim ca şi Hamas să semneze documentul egiptean pentru a se merge mai departe pe calea alegerilor", a afirmat Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene a negat că negocierile directe sunt condiţionate de ajungerea la o reconciliere cu Hamas.
"Aceste negocieri nu au de-a face cu poziţia Hamas, cu faptul că Hamas ar fi sau nu de acord. După cum ştiţi, negocierile anterioare cu Guvernul lui Olmert au început într-un climat de disensiuni palestiniene. Deci noi, dacă vom merge la aceste negocieri, în caz că se va realiza un progres în direcţia lor, vom merge şi în acelaşi timp vom încerca să obţinem şi o reconciliere cu Hamas. Deci cunoaştem foarte bine şi ştim foarte bine care e importanţa acestei reconcilieri cu Hamas, dar dacă va fi să mergem la aceste negocieri directe, vom merge", a conchis Abbas.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO