Băsescu:Am ridicat problema liberalizării forţei de muncă, răspunsul politicos a fost cel deja ştiut

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial marţi, 7 iunie, ora 00:11)

Urmărește
5 afișări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Londra, că a ridicat în discuţiile avute problema liberalizării forţei de muncă din România, dar răspunsul a fost unul "politicos", el menţionând că pentru moment condiţiile de acces pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie rămân cele stabilite.

Şeful statului a avut, luni seară, o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie.

"Este o vizită oficială pe care o fac la Londra, prima vizită bilaterală de la instalarea noului Cabinet. Am avut astăzi discuţii cu premierul, mâine voi avea cu preşedintele Parlamentului. (…) Pe fond, relaţia bilaterală româno-britanică este o relaţie şi tradiţională şi solidă. Din punctul nostru de vedere, restricţiile pe care le au încă pentru forţa de muncă din România şi Bulgaria sunt unul din punctele de contencios pe care continuăm să le avem. Vă pot spune că şi astăzi am ridicat problema liberalizării forţei de muncă din România, dar răspunsul politicos a fost cel pe care îl ştiţi deja de ani de zile. Să sperăm că în 2012-2013 lucrurile se vor relaxa. Pentru moment, condiţiile de acces pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie rămân aşa cum au fost stabilite de Guvernul Majestăţii Sale", le-a spus Băsescu participanţilor la întâlnire.

Întrebat despre exodul medicilor români, şeful statului a spus că autorităţile române sunt îngrijorate de acest lucru.

"Nu vă ascund că adesea, în discuţiile cu omologi din UE reproşez acest lucru. Se organizează recrutări de medici, de ingineri, de IT-işti, în schimb, restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii sunt slavă Domnului. Atunci mi se pare inechitabilă această drenare a oamenilor cu înaltă calificare. Dar este maxim ce putem face - să observăm. Pe de altă parte, România susţine fără rezerve mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE. Nu putem să fim demagogi, să spunem unui medic care decide ca temporar să lucreze în Marea Britanie «stai, domnule doctor, aici, că-ţi dăm noi 350-400-500 de euro pe lună, când el aici poate câştiga 3-4.000. Deci este un lucru pe care nu-l putem opri. Nu avem decât să producem medici suficienţi pentru a avea medici în ţară. Pe de altă parte, nu aş spune că toată suflarea medicală este drenată din România. Sunt colective de medici în spitale care nu sunt tentate să plece", a mai spus şeful statului.

El a precizat că în Tratatul de aderare a României la UE este prevăzut că, pentru piaţa forţei de muncă, statele membre, printre care şi Marea Britanie, au dreptul în raport cu România la o perioadă de tranziţie până în 2013.

"Din 2013 nimeni nu mai poate impune României restricţii pe piaţa forţei de muncă", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici