Conform preşedintelui, principalul abuz cu care se confruntă românii în fiecare zi este corupţia.
"Corupţia diminiuează încredea românilor în fiabilitatea statului de drept, iar incapacitatea instituţiilor statului de a răspunde acestui fenomen a ajuns să pună sub semnul întrebării chiar corectitudinea intrării României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007", a spus Băsescu.
El a remarcat limbajul dublu al unor politicieni care au încercat constant să blocheze cursul justiţiei, tolerând într-un stat membru UE existenţa a două categorii de cetăţeni: cei cu protecţie politică şi cei fără astfel de protecţie în faţa actului de justiţie.
"Aşa cum solicita şi Comisia Europeană, cred că este nevoie de un angajament fără echivoc al Parlamentului faţă de eradicarea corupţiei la nivel înalt şi să nu blocheze activitatea justiţiei", a spus şeful statului.
Traian Băsescu a amintit că partidele s-au angajat să conlucreze pentru eliminarea monitorizării pe justiţie de către CE, obiectiv pentru care este necesar să fie păstrate elementele pozitive din raportul prezentat de Bruxelles în vară şi să fie eliminate deficienţele.
"Responsabilitatea aparţine partidelor, dar angajamentul acestora nu numai că nu a fost demonstrat, ci a fost infirmat de acţiunile ulterioare prin iniţiative de modificare a elementelor pozitive constatate chiar de către Comisia Europeană. Această situaţie are efecte asupra credibilităţii României în UE. Insist să susţineţi şi dumneavoatră angajamentele asumate de România şi să-i respectaţi pe partenerii noştri europeni", a spus Băsescu.
El a menţionat că România este cea care a acceptat monitorizarea pe justiţie din partea CE, pentru a putea deveni membră a UE la 1 ianuarie 2007.