- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.04.2018, 21:29)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu anticipează răspunsul lui Iohannis privind cererea de revocare a lui Kovesi
Fostul preşedinte, Traian Băsescu, consideră că şeful statului, Klaus Iohannis, nu va decide să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA deoarece trebuie să ţină cont nu doar de realităţile autohtone, ci şi de felul cum este văzută şefa Direcţiei în cancelariile externe.
Urmărește
5726 afișări
Băsescu anticipează răspunsul lui Iohannis privind cererea de revocare a lui Kovesi
"N-o schimbă, pentru că imaginea e cea din raportul GRECO. Preşedintele nu poate să ţină cont numai de realităţile din ultima perioadă, ci şi de impactul pe care îl are pentru România, ori în cancelariile externe sunt cunoscute spusele doamnei Kovesi şi mai puţin spusele unor oameni din interiorul ţării. Eu cred că Iohannis trebuie să ia o decizie politică, ce este mai bine pentru România, pentru că aceştia sunt termenii în care poate să gândească un preşedinte, nu ce este drept, ci ce este necesar. Credibilitatea pe care o au cei care sunt împotriva doamnei Kovesi este mult mai scăzută decât credibilitatea lui Kovesi pe plan externe", a declarat, duminică seară, Traian Băsescu la România Tv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
El a spus că dacă ar fi în locul preşedintelui nu s-ar grăbi, ci ar aştepta şi punctele de vedere pe protocolul SRI-Parchet din anul 2009.
"Sunt două rapoarte acolo, trebuie văzute faptele în raport, nu ce votează secţia de procurori, pentru că ei votează politic, nicidecum pentru interesele justiţie. Este Codruţ Olaru, Kovesi, sunt oameni grei acolo. Aş aştepta să văd după audiere şi rapoartele Inspecţiei Judiciare, aş aştepta un punct de vedere legat de protocolul SRI-Parchet, punct de vedere pe care nu-l poate da decât Inspecţia Judiciară, care poate spune dacă a fost un protocol ilegal şi dacă se impun măsuri disciplinare. E doamna adjunct Scutea care a semnat pentru Tiberiu Niţu şi doamna Kovesi. Deci nu m-aş grăbi şi după ce vin tot aceste documente vă spun ce aş spune: «N-o schimb». Vor veni alte elemente care să genereze problema schimbării. Nu că n-ar trebui schimbată Kovesi, dar preşedintele nu e doar un om care trebuie să privească lucrurile doar administrativ, el trebuie să aibă o viziune mai amplă. Acum credibilitatea (Laurei Codruţa Kovesi - n.r.) pe plan extern este ridicată, deşi intern a început să se clatine. Eu aş aduna toate rapoartele astea, le-aş aştepta şi pe următoare două, plus analiza pe protocolul SRI-Parchet şi aş spune că sunt de competenţa unei instanţe. Deci îşi termină bine merci mandatul", a explicat Băsescu.
În opinia fostului şef al statului, întâlnirea neoficială a Laurei Codruţa Kovesi cu ministrul francez de Externe la ambasada Franţei la Bucureşti a fost penibilă.
"A fost penibil că s-a dus pe furiş la ambasada Franţei. Când o cauţi e la ambasada Olandei, SUA. E desprinsă de instituţiile româneşti, ceea ce e foarte rău. Când e nevoie în cele mai mare ziare din Europa are interviuri în care spune cât de ticăloşi sunt oameni de aici. Dacă a avut o discuţie tete a tete cu ministrul francez de Externe, şi din ce a apărut şi în presă, a explicat protocolul înainte ca statul român să dea o explicaţie", a completat Băsescu.
"Ştiam că merge la ambasade, pentru că la rândul meu mergeam şi eu. Primesc şi acum invitaţii la ambasade, dar nu merg pentru că mi se pare o pierdere de vreme. Până acum mergea cu Coldea, erau ca doi siamezi în poze ca să arate ambasadorului că sunt un monolit, facem praf tot, iar acum e cu Lazăr. Eu sunt convins că dacă nu era procuror general Lazăr, doamna Kovesi era în anchetă penală demult", a conchis Traian Băsescu.
Procedura de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef DNA a fost iniţiată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe 22 februarie. Într-o conferinţă de presă, acesta a prezentat toate aspectele care stau la baza solicitării de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, raportul conţinând 20 de puncte în care sunt consemnate critici la adresa procurorului şef al DNA. Documentul a fost postat pe site-ul Ministerului Justiţiei, conţinând discursul ministrului şi 11 anexe, decizii ale unor instituţii şi regulamente.
Anexele conţin articole din Codul Deontologic al magistraţilor, trei decizii CCR (privind conflictul juridic Guvern - Ministerul Public şi persoanelor care activează în instituţii ale statului nesubordonate Parlamentului de a se prezenta la o comisie de anchetă parlamentară ), raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul 2016, un raport al Comisiei de la Veneţia din anul 2010 şi un alt aviz al Comisiei, din anul 2012, privind OUG de modificare a Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale şi la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului de modificare şi completare a Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
De asemenea, în document se regăsesc raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul de la DNA şi comunicatele Inspecţiei privind demararea controlului la DNA Ploieşti şi cel referitor la cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kovesi.
Secţia de procurori din CSM a dat aviz negativ solicitării. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să ia decizia finală.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul