Băsescu: Asumarea răspunderii pentru uninominal se putea face după referendum
El a declarat, miercuri, la GDS, că Guvernul şi-ar fi putut asuma răspunderea pentru uninominal după referendum, în cazul în care acesta nu ar fi fost validat, „dar s-a preferat varianta unui bruiaj”, prin suprapunerea momentului semnării decretului privind organizarea scrutinului cu cea a asumării răspunderii.
Băsescu a criticat clasa politică pentru faptul că nu şi-a respectat angajamentele asumate după consultările de la Cotroceni pe tema introducerii votului uninominal.
El a ţinut să spună că l-a asigurat, ”când totul părea pierdut din punct de vedere al voinţei politice” pentru introducerea votului uninominal, pe fostul preşedinte al APD, Cristian Pârvulescu de faptul că va semna decretul privind organizarea referendumului.
Şeful statului a mai spus că nu va promulga legea până la referendumul privind introducerea votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin.
"Există posibilitatea să o trimit la Curtea Constituţională mai întâi, dacă nu vreau să o dau pe mâna Parlamentului, probabil că asa se va întampla. Şi dacă se va constata că este un proiect constituţional, o voi trimite la Parlament înapoi. Atenţie, să nu mă suspecteze nimeni de naivitate. Ştiu ce risc îmi asum trimiţând legea votului mixt înapoi la Parlament: să nu mai iasă niciodată. Dar aşa cum şi-a asumat Guvernul răspunderea pe ea este incompletă şi nefuncţională, pentru că nu sunt delimitate colegiile electorale", a adăugat Băsescu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, i-a adresat până acum lui Traian Băsescu opt scrisori în care îi cere să promulge uninominalul asumat de Guvern în Parlament.