Băsescu: Avem obligaţia să chemăm în UE pe cei de dincolo de Prut

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că românii au obligaţia să corecteze decizii precum cele din pactul Ribentropp-Molotov prin chemarea celor de dincolo de Prut în Uniunea Europeană.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Avem obligaţia să chemăm în UE pe cei de dincolo de Prut

Băsescu: Avem obligaţia să chemăm în UE pe cei de dincolo de Prut (imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a participat, la sediul Institutului Cultural Român (ICR), la vernisajul expoziţiei "27 martie 1918. Arhivele Unirii", care cuprinde documente legate de hotărârea adoptată în urmă cu 90 de ani de Sfatul Ţării de la Chişinău, pentru unirea Basarabiei cu România.

La eveniment au fost prezenţi şi Patriarhul BOR, IPS Daniel, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, Ticu Dumitrescu, membru CNSAS şi primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Preşedintele s-a întâlnit cu primarul Chişinăului la intrarea în sala de expoziţie şi l-a salutat.

"Ce faci, dom’ primar? Ai ajuns?", l-a întrebat Băsescu pe Chirtoacă, la care acesta a răspuns: "Am ajuns să punem la cale ceva". Băsescu a râs şi a adăugat: "Păi, să punem...". Cei doi nu au precizat la ce se referă.

Băsescu îl va primi pe Chirtoacă la ora 15.00, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a vizitat expoziţia de fotografii şi documente, insoţit de Patapievici, rămând momente bune în faţa actului original semnat de Sfatul ţării de la Chişinău, în care se decidea unirea.

Băsescu a rostit un discurs, la începtul căruia s-a arătat impresionat de numărul mare de evenimente dedicate Unirii organizate de studenţii basarabeni în oraşele în care aceştia studiaza în România, inclusiv în Bucureşti.

"M-aş bucura dacă diseară am participa la spectacolul lor (al studenţilor basarabeni) din Piaţa Universităţii", a spus Băsescu .

Potrivit şefului statului, momentul 27 martie 1918 este un moment de demnitate naţională, un eveniment istoric în care "românii au avut curaj să îşi semneze singuri actul de naştere".

"Pentru mine, şi sunt convins că şi pentru orice român, un astfel de moment nu poate fi etichetat altfel decât ca un moment de demnitate naţională", a declarat Băsescu.

El a afirmat că peste români au trecut, în secolul trecut, două războaie mondiale şi două sisteme "crude, nedemocratice": comunismul şi nazismul.

"Nazismul şi comunismul ne-au despărţit vremelnic, printr-un tratat semnat de exponenţii acelor două regimuri, prin pactul Ribentropp-Molotov. Avem obligaţia să corectăm deciziile celor mai crunte regimuri care au bântuit Europa secolului trecut, chemând pe cei de dincolo de Prut, pe cei din spaţiul dintre Prut şi Nistru, alături de noi în Uniunea Europeană, chemându-i să ne reîntâlnim acolo unde românii au decis că le este destinul", a spus Băsescu.

Şeful statului a apreciat că trebuie evocată memoria politicienilor care, în 1918, "au ştiut să valorifice un moment prilenic".

"Avem obligaţia să gândim cu respect şi la Maiestatea Sa Regele Ferdinand I, care a primit imediat gestul politic al Sfatului Ţării dintre Prut şi Nistru", a declarat Traian Băsescu.

El şi-a încheiat discursul spunând că, poate nu întâmplător, este prezent la eveniment primarul Chişinăului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici