- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.02.2013, 15:41)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Avizul CSM este cel mai credibil în procesul de numire a procurorilor şefi
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va discuta cu premierul Victor Ponta despre propunerea sa avansată săptămâna trecută privind selectarea şi propunerea de către CSM a persoanelor pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA.
Urmărește
236 afișări
Băsescu: Avizul CSM este cel mai credibil în procesul de numire a procurorilor şefi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Răspunsurile mi s-au dat public. Mi s-a spus «Citeşte legea, domnule preşedinte». Eu n-am propus o soluţie ca CSM să îi selecteze, CSM să ne sugereze, din ce ştiu ei, care sunt cei mai buni şi reputaţi procurori, cu cea mai bună activitate profesională, să ni-i aducă la cunoştinţă, să spună şi doamna Pivniceru şi eu, da?, ca să nu mai avem surpriza neplăcută a unei unanimităţi în a-i respinge, la nivelul CSM. Este clar că cel mai credibil moment în procesul de numire a procurorilor este avizul CSM. Cel puţin în momentul de faţă. Au fost şi alte situaţii, când ministrul era extrem de credibil. Acum, cel mai credibil moment este cel al avizului CSM. De aceea, cred că este o soluţie care ne poate ajuta să facem o numire rapidă", a afirmat Băsescu, întrebat despre răspunsurile primite la propunerea sa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
„El mi-a propus acest lucru”. Vladimir Putin dezvăluie că Joe Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO în 2021
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
Întrebat dacă intenţionează să reia subiectul într-o discuţie cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, Băsescu a spus că intenţionează să discute cu premierul Ponta.
"În primul rând, o să-l mai discut cu premierul", a spus Băsescu, amintind că în raportul MCV se menţionează angajamentul Guvernului privind procesul de selecţie a candidaţilor pentru aceste funcţii într-un mod "deschis şi transparent".
"Este clar că la Comisia Europeană a fost luat foarte în serios acest acord şi este, deocamdată, considerat un document care arată că Guvernul se angajează să menţină drumul democratic şi respectarea statului de drept şi justiţia. Din acest motiv, eu cred că încercările de a ne juca cu procurorii, ba să aducem unul care nu a făcut nici un dosar de un an jumătate, ba să aducem un prieten, ba să aducem un om cu care să putem discuta... Ce să discuţi cu procurorul general sau cu procurorul şef DNA? Discuţi doar când îl numeşti, îi spui: «Îţi doresc succes!». Deci, aceste criterii netransparente ne vor duce la eşec, iar eu vă spun că avem două mari probleme de credibilitate: una este numirea procurorilor, repet, numirea procurorilor şi, doi, reacţia faţă de cei pentru care se cere urmărirea penală de către procurori, fie că sunt în Guvern, fie că sunt în Parlament. Două probleme majore de credibilitate avem, acestea două", a spus Băsescu.
El a arătat că tocmai pentru rezolvarea înainte de prezentarea raportului MCV a acestor probleme de credibilitate a cerut la întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii Camerelor Parlamentului discutarea numirilor pentru cele două funcţii, nu pentru a le negocia.
"Ştiind bine abordarea Comisiei Europene, unul din apeluri a fost: «Hai să facem o numire, discutată şi în favoarea interesului general, de procurori la Parchetul General şi la DNA». Deci, nu a fost numai aceea, asta a fost şi nicidecum poveştile să negociem procurori. Eu am vrut ca acest punct să fie clarificat înainte de raportul MCV", a mai spus şeful statului.
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Preşedintele Băsescu a discutat vineri cu premierul privind aspecte ale Uniunii Europene, o nouă întâlnire fiind programată marţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe