- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Cele două Camere ale Parlamentului se comportă ca într-un sistem monocameral
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în Parlament, că sunt motive temeinice pentru schimbarea structurii Legislativului, deoarece în actualul sistem bicameral cele două Camere se comportă ca într-un sistem monocameral, prin adoptarea tacită a legilor în prima Cameră.
"Sunt motive temeinice pentru schimbarea structurii Parlamentului, deoarece în actualul sistem bicameral cele două Camere ale Parlamentului se comportă ca într-un sistem monocameral, prin adoptarea tacită a legilor în prima Cameră sesizată şi reprezentativitatea identică a senatorilor şi deputaţilor", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a explicat că propune în proiectul de revizuire "un sistem de legiferare mult mai eficient şi care dă posibilitatea Parlamentului de a-şi exercita cu adevărat rolul de autoritate legiuitoare a ţării".
"Astfel, în ceea ce priveşte procedura de dezbatere şi adoptare a legilor, orice propunere legislativă şi proiect de lege vor fi dezbătute şi votate în plen în două lecturi, la cel puţin 30 de zile distanţă. În cadrul primei lecturi, dezbaterile şi votul se vor face pe articole. În cadrul celei de-a doua lecturi, dezbaterile şi votul se vor face pe articole, urmate de votul final pe întreaga lege. Totodată, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative în procedură de urgenţă, prin reducerea termenului de 30 de zile, la cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă", a explicat preşedintele.
El a spus că acest sistem are avantajul că "nu s-ar mai întâmpla ce se întâmplă marţea, când se votează zeci de legi şi foarte puţini ştiu ce s-a întâmplat". "Totodată, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative, în procedură de urgenţă, prin reducerea termenului de 30 de zile, la cererea Guvernului sau din propria iniţiativă", a mai spus el.
Preşedintele a precizat că proiectul de revizuire a Constituţiei are în vedere, în primul rând, transpunerea rezultatului referendumului din toamna anului 2009, respectiv trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 de persoane. Preşedintele a apreciat că aceasta este o obligaţie constituţională care decurge din articolul 2 al Constituţiei, pe care l-a şi citat: "Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO