- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu cere scuze, în numele statului, victimelor represiunii din 1987 din Braşov
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Braşov, că cere scuze, în numele statului român, victimelor represiunii din 1987 a muncitorilor din acest oraş, pentru că "în 17 ani de stat de drept", sistemul judiciar nu a făcut justitţie iar societatea nu a fost încurajată să-şi recunoască erorile.
Băsescu cere scuze, în numele statului, victimelor represiunii din 1987 din Braşov
Şeful statului participă la comemorarea a 20 de ani de la reprimarea revoltei anticomuniste a muncitorilor din Braşov.
"Trebuie să vă cer iertare victimelor represiunii revoltei de la Braşov din 1987, în numele statului român, pentru faptul că, în 17 ani de stat de drept, sistemul judiciar nu a făcut justitţie, iar societatea românească nu a fost încurajată să îşi recunoască greşelile", a spus Băsescu.
Potrivit acestuia, toţi cei care s-au revoltat la Braşov în 1987 şi s-au simţit umiliţi după 1989 sunt învingătorii morali ai Revoluţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"La Braşov, în 1987, s-a dat o probă de curaj întregii Europe", a spus Băsescu, potrivit căruia revolta muncitorilor din acest oraş se înscrie printre manifestările anticomuniste de la Budapesta -1956, Praga -1968, Valea jiului - 1977, Gdansk şi toată mişcarea Solidaritatea din Polonia din anii '80.
Muncitorii fabricii Tractorul din Braşov s-au revoltat spontan, în noiembrie 1987, împotriva conducerii judeţene a PCR şi chiar împotriva comunismului, invocând condiţiile foarte proaste de trai şi întârzierile în plata salariilor. Revolta a fost oprimată brutal de autorităţile comuniste, fiind arestaţi, torturaţi şi chiar deportaţi foarte mulţi dintre cei care au participat la protest.
Şeful statului a declarat că statul român îşi va recăpăta credibilitatea şi va putea să devină un adevărat stat de drept numai când îşi va recunoaşte greşelile şi îşi va repara nedreptăţile.
"În decembrie 2004 am fost ales şef al statului român pentru că românii au vrut dreptate şi adevăr. De trei ani am adus la suprafaţă multe adevăruri care nu convin. Adevăruri din viaţa economică, din viaţa politică şi, mai ales, din trecutul comunist. Unul dintre efectele rostirii acestor adevăruri a fost şi scoaterea la suprafaţă a unui profund sentiment de nedreptate, resimţit probabil şi de dumneavoastră, resimţit de mulţi dintre cei care sunt dezamăgiţi că gesturile simbolice nu au consecinţe practice imediate", a mai spus Băsescu.
Preşedintele a adăugat că mulţi dintre cei care erau chemaţi să pună capăt unor fenomene pe care el le-a denunţat, în mandatul său, "au rămas surzi, se fac că nu văd, se fac că nu au nicio responsabilitate".
"Cei care sunt favorizaţi de actuala situaţie doresc o banalizare a nedreptăţii, vor să ne facă să credem că nedreptatea este inevitabilă, că victimele vor rămâne pentru totdeauna victime şi că puterea cetăţeanului simplu e aproape la fel de nesemnificativă ca înainte de 1989. Eu sunt convins că aceştia se înşeală exact aşa cum se înşelau şi cei care, după noiembrie 1987, credeau că totul a fost în zadar", a spus Băsescu, care nu a menţionat la cine se referă.
El a dat asigurări că nu îşi va încheia mandatul "fără ca realităţile care provoacă nedreptate să fie înfruntate".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO