- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Cerem aderarea României la Spaţiul Schengen în baza regulilor stabilite. Vezi declaraţiile preşedintelui
Preşedintele Băsescu a declarat joi că România cere ca aderarea sa la Spaţiul Schengen să se facă în baza regulilor convenite prin tratatele UE şi să nu fie tratată discriminatoriu, subliniind că nu există nici cel mai mic indiciu că România ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale.
Băsescu: Cerem aderarea României la Spaţiul Schengen în baza regulilor stabilite (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Şeful statului a precizat, la întâlnirea cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, că, pentru România, aderarea la Spaţiul Schengen rămâne obiectivul major.
El a subliniat că, "într-o uniune de state democratice, aşa cum este Uniunea Europeană, regulile stabilite unanim prin reprezentanţii lor trebuie respectate de toţi membrii".
Traian Băsescu a precizat că România este la fel de interesată ca toate celelalte state ale UE de asigurarea securităţii frontierelor Spaţiului Schengen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Preşedintele a adăugat că "România şi-a îndeplinit şi continuă să îşi îndeplinească obligaţiile", aşa cum au constatat şi vizitele de evaluare a îndeplinirii angajamentelor pentru aderarea la Schengen.
"Nu există nici cel mai mic indiciu că odată intrată în Spaţiul Schengen România ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale", a mai susţinut preşedintele Băsescu.
Şeful statului a precizat că România cere ca aderarea sa la Spaţiul Schengen să se facă în baza regulilor convenite prin tratatele Uniunii.
"România nu poate fi tratată de o manieră discriminatorie", a adăugat el, apreciind că orice altă abordare ar crea un precedent periculos şi ar avea consecinţe negative.
Principiul liberei circulaţii nu poate fi aplicat restrictiv, pe principii etnice
Şeful statului a făcut, în intervenţia sa, referire la situaţia comunităţii roma, arătând că este necesar ca, în completarea eforturilor naţionale, acest grup, în speciali romii nomazi, să beneficieze de o abordare la nivel european, în ceea ce priveşte proiectele de incluziune socială.
"În acelaşi timp, principiul liberei circulaţii nu poate fi aplicat restrictiv pe principii etnice", a adăugat Băsescu.
Cadrul normativ european în materie trebuie aplicat unitar, a subliniat preşedintele.
Băsescu: Ne propunem ca anul 2011 să fie în politica externă "anul românilor"
Evocând împlinirea în acest an a 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran, "reprezentant de seamă al diasporei", şeful statului a anunţat că autorităţile de la Bucureşti îşi propun ca 2011 să fie în politica externă "anul românilor".
Preşedintele a explicat că acest lucru înseamnă că autorităţile vor urmări acele obiective de politică externă cu consecinţe asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor. El a precizat că este vorba despre obiective precum libera circulaţie a cetăţenilor, liberalizarea accesului pe piaţa muncii, întărirea identităţii culturale a românilor din străinătate.
Băsescu cere ţărilor învecinate asigurarea condiţiilor pentru declararea corectă a etnicităţii
"Ne vom concentra (în 2011 - n.r.) atenţia şi asupra comunităţilor istorice românesti din vecinătate. Am sesizat un paradox: dacă românii din emigraţia nouă sunt individualizaţi ca români, se întâmplă ca celor din comunităţile istorice să le fie îngreunată asumarea identităţii etnice româneşti şi a limbii române. În astfel de situaţii, eforturile noastre se vor îndrepta spre întărirea unităţii româneşti de limbă, cultură şi religie, prin cooperarea cu ţările de cetăţenie. Anul acesta sunt aşteptate o serie de recensăminte în unele ţări vecine, iar interesul nostru vizează asigurarea condiţiilor pentru declararea corectă a etnicităţii", a declarat Traian Băsescu, la întâlnirea cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.
El a adaugat că, printre obiectivele punctuale subsumate acestei viziuni generale, se regăsesc respectarea dreptului de a învăţa în limba maternă, acordarea de burse de studiu etnicilor români sau recunoaşterea României ca stat înrudit al persoanelor care vorbesc dialecte ale limbii române.
România va continua politica de solidaritate şi sprijin pentru R. Moldova şi în 2011
"Anul 2010 a fost caracterizat de dinamizarea, extinderea şi aprofundarea legăturilor noastre cu Republica Moldova. Ne-am îndeplinit angajamentul de implementare a Acordului privind micul trafic de frontieră. Am semnat Tratatul privind regimul frontierei de stat. Am inaugurat consulatele generale de la Cahul şi Bălţi, iar Republica Moldova şi-a deschis un consulat general la Iaşi. Am sprijinit energic demersurile autorităţilor de la Chişinău pentru o perspectivă europeană, iar această încredere a fost confirmată de rezultatele foarte bune pe care le-a obţinut pe linia integrării europene, progrese care au stat la baza victoriei obţinute în alegerile din toamna anului trecut şi a deciziei de menţinere a Alianţei pro-europene", a declarat Traian Băsescu, la întâlnirea cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.
El a mai spus că România va continua politica de solidaritate şi sprijin şi în 2011.
Băsescu: China, Japonia sau India au uimit lumea prin performanţele lor, nu putem rămâne indiferenţi
"În timp ce spaţiul euroatlantic încă se confruntă cu cea mai dură criză economică din ultimele decade, suntem martorii unui avânt economic fără precedent pe alte continente, în special în regiunea Asia-Pacific. China, Japonia sau India au uimit lumea prin performanţele lor economice şi tehnologice, iar România nu poate rămâne indiferentă la aceste evoluţii", a declarat Traian Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.
El a adăugat că pilonii acţiunii României în Asia vor rămâne relaţiile parteneriale cu China, Japonia şi India şi parteneriatul strategic cu Republica Coreea, cu obiectivul consolidării relaţiilor politice şi amplificării cooperării economice.
România îşi va orienta eforturile spre o cooperare pragmatică cu Federaţia Rusă
"În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, ne vom orienta eforturile spre o cooperare pragmatică, cu accent pe investiţii economice şi schimburi comerciale. Relaţia politică trebuie să se bazeze pe respectul reciproc şi pe luarea în considerare a intereselor ambelor ţări", a declarat Traian Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.
Totodată, referindu-se la relaţia cu Ucraina, el a afirmat că România va continua să coopereze în baza principiului bunei vecinătăţi.
România doreşte încheierea negocierilor bilaterale cu SUA privind scutul în acest an
"Statele Unite ale Americii rămân partenerul nostru strategic şi principalul aliat în domeniul securităţii. În prezent, cooperarea pe această linie are ca prim vector proiectul scutului antirachetă, a cărui oportunitate a fost confirmată inclusiv la recentul summit NATO de la Lisabona", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a declarat că România doreşte să finalizeze în acest an negocierile bilaterale în ceea ce priveşte scutul antirachetă.
Şeful statului a adăugat că, printre obiectivele prioritare ale relaţiei României cu SUA în 2011, se numără şi "cooperarea politică strânsă şi o relaţie economică solidă, concretizată în schimburi economice intense şi un volum sporit al investiţiilor americane în România".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.