Băsescu: Codul genetic al Constituţiei rămâne marcat de spiritul "democraţiei originale"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul discursului susţinut marţi, la forumul "România în anul 2020 - perspective de viitor", care a avut loc la Târgu Mureş, că legea fundamentală a ţării rămâne marcată de spiritul "democraţiei originale", această idee "nocivă" având efecte şi acum.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Codul genetic al Constituţiei rămâne marcat de spiritul "democraţiei originale"

Băsescu: Codul genetic al Constituţiei rămâne marcat de spiritul "democraţiei originale" (Imagine; Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Preşedintele a spus că structura instituţională croită prin Constituţia din 1990 a rămas marcată de contextul de atunci, acesta fiind un "păcat originar", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Trebuie să recunoaştem că societatea românească nu este încă pregătită să privească adevărul crud în faţă. Păcatul originar îl găsim în 1990 odată cu democraţia originală (…) A fost o idee nocivă ale cărei efecte le vedem astăzi. România are nevoie de modernizare. Personal am convingerea că putem recupera acest start ratat. Ne trebuie însă curajul de a refuza jumătăţile de măsură", a spus preşedintele.

Băsescu a subliniat că acea Constituţie din 1990 a avut principii bune, dar nu are mecanisme viabile de rezolvare a crizelor ce apar în orice viaţă democratică, întrucât spiritul ei era de ascundere a crizelor şi nimic nu trebuia rezolvat la lumină.

"Structura instituţională croită prin Constituţia din 1990 a rămas marcată de contextul de atunci. Deşi revizuită în 2003, nu a putut oferi soluţii pentru crizele ce intervin în orice viaţă democratică. Trebuie să recunoaştem că avem o Constituţie care are principii bune, de care suntem cu toţii atraşi, dar care nu are mecanisme viabile de rezolvare a crizelor, în mod deosebit a crizelor politice. Codul genetic al legii noastre fundamentale rămâne marcat de spiritul democraţiei originale în care nimic nu trebuie rezolvat la lumină, în care aparent nu existau crize pentru că ele erau ascunse", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a adăugat că în orice sistem crizele sunt o ocazie pentru a putea îmbunătăţi sistemul respectiv şi că nu trebuie ratate şansele de a face acest lucru.

"Dacă acestea sunt ratate, nu facem altceva decât punem pe umerii generaţiilor viitoare costuri economice, sociale şi politice mult mai mari. Aceasta este lecţia ultimilor 20 de ani. Din aceasta trebuie să învăţăm că amânarea are costuri mai mari decât este costul deciziilor care nu mulţumesc pe toată lumea, dar care răspund interesului naţional pe termen lung", a spus Băsescu.

El a enumerat printre soluţiile necesare în prezent reforma Constituţiei, arătând că susţine ideea unui Parlament unicameral, pentru că un parlament unicameral va fi unul mai transparent, mai democratic şi, în primul rând, mai puternic.

"Am convingerea că adoptarea acestei soluţii în cadrul unei reforme constituţionale mai largi va duce la credibilitatea acestei instituţii", a spus Băsescu, arătând că a vorbit de maxim 300 de parlamentari, deoarece clasa politică "poate fi văduvită" şi de mai mult de 171 de parlamentari, adică o treime din numărul actual.

"Avem nevoie de o reformă a statului. Viziunea mea despre viitorul României porneşte de la necesitatea modernizării statului, de la punerea instituţiilor în slujba cetăţeanului. Astfel ţara noastră va fi un loc în care viziunea şi speranţele de viitor ale cetăţeanului au şanse să se realizeze", a conchis Băsescu.

Forumul "România în anul 2020 - perspective de viitor" a fost organizat de Fundaţia Konrad Adenauer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici