Video Băsescu: Condamn gesturile violente ale cetăţenilor români, dar şi actele de violenţă împotriva lor

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat, duminică încălcările legii şi gesturile violenete ale cetăţenilor români, dar şi actele de violenţă îndreptate împotriva acestora.

4 afișări

Preşedintele a anunţat că a cerut MAE să sesizeze Comisia Europeană în privinţa noii legislaţii italiene privitoare la imigranţi, dar şi a necesităţii unui proiect la nivel european referitor la incluziunea socială a romilor. MAE a mai fost solicitat de către preşedinte să deschidă noi consulate în Italia.

Preşedintele a mai spus că „în orele care urmează” Guvernul va face public planul de măsuri referitor la situaţia din Italia. "Din câte am înţeles se lucrează la acest plan în colaborare cu guvernul italian", a spus Băsescu.

El a precizat că în calitate de şef al statului condamnă orice încălcare a legii şi orice gest violent făcut de către cetăţenii români, în ţară şi în străinătate. „Orice crimă trebuie să-şi primească pedeaspa. Astfel de gesturi nu-i caracterizează pe români”, a spus Băsescu.

El a ţinut însă să sublineze că, tot în calitate de şef al statului, condamnă orice act de violenţă împotriva cetăţenilor români şi orice discursuri care incită la nerespectarea drepturilor civile pentru cetăţenii români, indiferent unde se află aceştia pe teritoriul UE.

„Relaţia dintre italieni şi români este cu totul alta decât cea care transpare, în aceste zile, din declaraţiilor unor oameni politici. Responsabilitatea pentru menţinerea tradiţiei bunelor relaţii aparţine totodată românilor şi italienilor”, a spus Băsescu.

Băsescu a subliniat că economia italiană a avut „enorm de câştigat” de pe urma venirii cetăţenilor români, aşa cum şi economia românească a avut de căştigat în urma investiţiilor italiene.

„Avem mai multe lucruri care ne unesc decât lucruri care ne despart”, a spus Băsescu, adăugând că abuzurile împotriva românilor sunt umilitoare şi de neacceptat.

Preşedintele a cerut Ministerului de Externe să sesizeze imediat Comisia Europeană cu privire la implementarea legii italiene în domeniul protecţiei publice.

El a remarcat faptul că legea italiană corespunde în fond, Directivei 38/2004 a UE, dar că aplicarea sa este defectuoasă pentru că românilor repatriaţi nu li s-a dat şansa să se adreseze justiţiei din Italia pentru a se vedea dacă prin expulzarea lor se face justiţie sau este vorba despre o eroare.

Băsescu s-a referit de asemenea şi la necesitatea realizării unui proiect privind incluziunea socială a romilor la nivel european. El a menţionat că în întâlnirile sale cu demnitari europeni a declarat de mai multe ori că problema romilor nu este doar o problemă a României.

Şeful statului a mai spus că i-a cerut ministrului de Externe să iniţieze proceduri de deschidere a unor noi consulate în Italia, unde cetăţenii români, aflaţi acolo,să se poată adresa.

Băsescu a adăugat că, din câte a înţeles, Guvernul a început demersurile legate de oferirea de asistenţă juridică cetăţenilor români aflaţi, în acest moment, în situaţii dificile pe teritoriul italian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici