Prima pagină » Politic » Băsescu convoacă referendum pentru scrutin majoritar uninominal în două tururi

Băsescu convoacă referendum pentru scrutin majoritar uninominal în două tururi

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că a semnat decretul de organizare a referendumului pentru votul uninominal, simultan cu euroalegerile, în care cetăţenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord ca, la alegerile viitoare, parlamentarii să fie aleşi cu scrutin majoritar uninominal în două tururi.
Băsescu convoacă referendum pentru scrutin majoritar uninominal în două tururi
23 oct. 2007, 20:03, Politic

Băsescu a spus că întrebarea formulată în decret şi care va fi înscrisă pe buletinele de vot de la referendum s-a dorit a fi clară şi „neinterpretativă”.

Şeful statului a menţionat că cetăţenii vor răspunde prin "da" sau „nu” la întrebarea dacă doresc ca toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi, începând de la primele alegeri pentru Parlament, în circumscripţii uninominale, prin vot majoritar în două tururi.

Băsescu a spus că, practic, traducerea întrebării înseamnă dacă românii doresc să îi aleagă pe parlamentari aşa cum îi aleg pe primari.

El a preciat precizând că nu a pus o dată fixă a referendumului, pentru a nu fi nevoit să modifice decretul, în cazul în care Guvernul schimbă data euroalegerilor.

Şeful statului a spus că în decret a menţionat că referendumul va avea loc la data la care vor avea loc euroalegerile şi că nu a precizat această dată în mod intenţionat, pentru că dacă această dată va fi schimbată din cauza unor calamităţi naturale, să nu mai fie nevoie de schimbarea decretului.

După această precizare, Băsescu a făcut o pauză, în care a râs.

El a precizat că, prin acest referendum, poporul îşi va exercita suveranitatea şi că a ales să recurgă la referendum pentru ca Legea electorală care rezultă să nu mai poată fi schimbată. La finalul declaraţiei, Băsescu a afirmat că a pornit de la premisa că euroalegerile vor avea loc în 25 noiembrie.

Potrivit preşedintelui, ar fi posibil ca, în cazul în care legea electorală ar fi schimbată prin asumarea răspunderii, „dacă cineva şi-ar asuma răspunderea”, până la viitoarele alegeri parlamentare s-ar putea întâmpla ca articolul din modificare, care stabileşte data de la care legea se aplică, să fie schimbat.

Băsescu a subliniat că, dacă legea electorală va fi modificată în urma unui referendum, atunci, în mod obligatoriu, dată fiind formularea întrebării, votul uninominal se va aplica de la primele alegeri parlamentare care vor avea loc.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că a semnat decretul cu trei minute înaintea declaraţiei de presă pe această temă.

El a precizat că sistemul de vot pe care îl propune consolidează legătura aleşilor cu electoratul şi consolidează administraţia locală.

În opinia lui Băsescu, acest sistem de vot asigură şi responsabilizarea partidelor, "care nu îşi vor mai permite să pună pe lista lor oameni de proastă calitate".

Conform şefului statului, acest tip de scrutin asigură Guvernului stabilitate şi consistenţă, pentru că generează "majorităţi certe".

De asemenea, el a precizat că a ales calea referendumului, pentru că face imposibilă modificarea legii.

Băsescu a mai argumentat că a ales data euroalegerilor, pentru a utiliza aceeaşi logistică de la alegerile pentru PE.

Şeful statului şi-a început declaraţia cu o cronologie a discuţiilor pe tema introducerii votului uninominal.