Băsescu: Costul unitar al forţei de muncă în UE nu înseamnă egalizarea salariilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România interpretează ideea costului unitar al forţei de muncă în UE prin corelarea dintre productivitate şi venit, precizând că "o egalizare a salariilor este practic imposibilă".

Urmărește
23 afișări

"De asemenea, un subiect îl va constitui (la reuniunea Consiliului European, n.r.) costul unitar al forţei de muncă. Aici, pentru noi este clar că interpretăm această teză numai prin ideea corelării dintre productivitate şi venit. Nu avem cum s-o interpretăm în altă cheie decât aceasta. O egalizare a salariilor este practic imposibilă din punctul nostru de vedere şi nu asta vrea să spună teza costului unitar al forţei de muncă şi a nivelului de salarizare al oamenilor, ci este vorba de corelaţia care trebuie să existe între productivitate şi venit", a spus preşedintele Traian Băsescu într-o conferinţă pe teme europene, referindu-se la pactul de stabilitate al UE.

Totodată, şeful statului a anunţat că "România va trebui sa depună, până la 1 aprilie, proiectul bugetului pentru anul 2012 la Comisia Europeană, alături de Planul naţional de dezvoltare". "Mai mult decât atât, România trebuie să depună şi proiecţia unui buget pentru următorii trei ani", a spus preşedintele.

El a precizat că o propunere la nivelul UE vizează o privire mai atentă la politici pentru stimularea concurenţei. "Spre exemplu, sunt foarte multe domenii reglementate în interiorul Uniunii Europene, cum ar fi de exemplu costul energiei electrice, costul gazelor. În mod categoric, România nu-şi poate permite o creştere peste noapte a costului gazelor la nivelul pieţei Uniunii Europpene, dar nu respingem teză ca, într-un timp negociat să atingem parametrii de piaţă ai costului pe mia de metri cubi de gaze furnizată de Romgaz, spre exemplu. Cum, de asemenea, suntem pentru liberalizarea pieţei energiei electrice prin interconectarea României la un sistem european", a spus preşedintele.

"Aproape toate statele au mari deficite la fondul de pensii, aproape toate statele au programe de protecţie socială excesive şi tot aici se pune problema coordonării în domeniul impozitelor, problemă pe care România o respinge în mod categoric. Nu avem cum să mergem pe o coordonare a impozitelor. În primul rând, românii n-ar putea suporta sistemele de impozitare din ţări avansate şi, în al doilea rând, fiscalitatea noastră are şi rolul de a face ţara mai atractivă pentru investiţii. De aceea, ne zbatem să menţinem cota unică. Deci, în ceea ce priveşte politicile privind sustenabilitatea finanţelor publice, suntem de acord să discutăm şi să avem politici de echilibrare a deficitelor fondurilor, suntem de acord să discutăm politici legate de nivelul de asistenţă socială şi să revizuim exagerările, dacă ele sunt, dar nu putem fi de acord cu coordonarea în domeniul impozitelor şi taxelor", a mai spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici