Băsescu: Creşterea pensiilor, o decizie politică pe care o aplaud şi o susţin (AUDIO)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Congresul Federaţiei Asociaţiilor Pensionarilor din România, că mărirea pensiilor a fost o decizie politică pe care o aplaudă şi o susţine, dar că sursele de finanţare a acestei creşteri trebuie făcute publice cât mai repede de către Guvern.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Băsescu: Creşterea pensiilor, o decizie politică pe care o aplaud şi o susţin (AUDIO)

Băsescu: Creşterea pensiilor, o decizie politică pe care o aplaud şi o susţin

El a repetat de peste zece ori în discursul său faptul că este necesar ca sursele de finanţare a creşterii pensiilor să fie rapid identificate şi făcute publice. Băsescu a menţionat că unul dintre motive este tocmai faptul că Guvernul se va schimba în 2009 şi nu vrea ca următorul Cabinet să nu mai aplice legea, pe motiv că nu ar mai exista surse.

Şeful statului a spus că era o necesitate creşterea pensiilor, iar majorarea acestora s-a transformat în lege tocmai pentru că a existat o voinţă politică pe care o aplaudă şi o susţine.

Preşedintele a menţionat că este un adept al unificării sistemelor de pensii şi de salarii din România, moment în care pensionarii prezenţi la Congres l-au aplaudat îndelung.

Băsescu a mai spus că ar fi indicată o regândire a Legii pensiilor, în anul 2009, astfel încât cel mai mult să beneficieze de creşterea acestora persoanele cu pensii mici.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în 18 iulie, că a promulgat Legea pensiilor, declarând însă că îşi menţine rezervele în ceea ce priveşte sursele de finanţare a aplicării acestei legi.

Legea pensiilor, iniţiată de PSD, a fost adoptată în 28 iunie, ultima zi a sesiunii parlamentare, şi a fost depusă pentru promulgare în 6 iulie.

Înainte de a promulga actul normativ, preşedintele a cerut Guvernului, printr-o scrisoare adresată premierului Tăriceanu, să îi transmită documentaţia din care să rezulte sustenabilitatea aplicării Legii pensiilor în perioada 2008 -2010 şi, dacă este posibil, o evaluare pentru 2011-2013.

Răspunsul Guvernului a fost transmis printr-o scrisoare semnată de miniştrii Finanţelor şi Muncii, Varujan Vosganian, respectiv Paul Păcuraru, se arată că asumarea deciziei politice de majorare a pensiilor este atributul instituţional al Guvernului, care răspunde în faţa Parlamentului, instituţie care a aprobat deja această creştere. În document se mai arăta că Guvernul îşi respectă obligaţiile interne şi externe, cu măsuri incluse în proiecţia bugetară pe 2008, cu alocări financiare consistente pentru educaţie, cercetare, agricultură, sănătate, precum şi la bugetul comunitar.

Când a anunţat promulgarea legii, preşedintele Băsescu a criticat dur răspunsul Guvernului şi pe semnatarii scrisorii, despre care a spus că sunt incompetenţi, şi a prezentat o analiză făcută de departamentele Preşedinţiei privind susţinerea financiară a creşterii pensiilor.

Actul normativ promulgat de preşedinte prevede că pensia medie va urca cu 40% la începutul anului viitor, după ce punctul de pensie va creşte de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut. Legea pensiilor stabileşte o nouă majorare a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5% la 45% din salariul mediu brut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici