- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu critică fostul Guvern
Preşedintele Traian Băsescu a criticat, luni, în faţa Parlamentului, faptul că fostul Guvern a cheltuit, în 2008, înaintea campaniei electorale, trei miliarde de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare, adăugând că cetăţenii români plătesc, în prezent, efectele unei "proaste guvernări".
Băsescu critică fostul Guvern (Imagine: Mediafax Foto)
"Cu o atitudine greu de etichetat, înaintea şi în timpul campaniei electorale de anul trecut au fost risipite trei miliarde de euro din Fondul Naţional de Dezvoltare, bani proveniţi, în principal, din privatizarea BCR", a spus şeful statului.
Băsescu a crtiticat, de asemenea, faptul că sectorul public a crescut excesiv şi a devenit "o povară", iar datoria publică a depăşit şase miliarde de euro.
Potrivit lui Băsescu, din cele aproximativ 300.000 locuri de muncă create în ultimii patru ani, mai mult de jumătate - 160.000 - sunt în sectorul public.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
"Veniturile salariale din sectorul public au crescut de la aproximativ cinci la sută din PIB în 2004, la opt la sută în 2008. În cifre absolute, creşterea este şi mai impresionantă - aproape cinci miliarde de euro pe an plătiţi în plus pentru salariile din sectorul public", a adăugat şeful statului.
El a spus că, în loc să ajute la dezvoltarea unei clase de mijloc puternice, Guvernul a preferat, în ultimii ani, să accentueze dependenţa faţă de stat.
Băsescu a menţionat că, în ciuda creşterii economice puternice şi a reducerii sărăciei, cheltuielile sociale, pensii şi asistenţă socială, fără a lua în calcul sănătatea sau educaţia, au crescut la rândul lor, ajungând la 10,5 la sută din PIB în 2008.
"Numărul persoanelor asistate de stat sub diferite forme a crescut până la 11 milioane în 2008", a spus el.
Potrivit lui Băsescu, deficitul bugetar a crescut an de an, ajungând în 2008 la "cifra record" de 5,3 la sută din PIB. "Cu alte cuvinte, o datorie publică suplimentară de peste 6 miliarde euro doar anul trecut", a menţionat el.
Şeful statului a adăugat că, dacă această stare de fapt va fi menţinută de actualul Guvern, atunci "nu vom putea menţine obiectivul adoptării monedei euro în 2014". El a spus că actuala situaţie de criză economică nu poate fi un pretext pentru ca România să renunţe la obiectivul adoptării euro în 2014.
Băsescu a subliniat că moneda naţională s-a depreciat în ultimul an şi jumătate cu aproape 40 la sută, ceea ce afectează cele 500.000 de familii cu credite mari în valută, iar BNR a fost obligată să menţină dobânzile la un nivel foarte ridicat şi să înăsprească condiţiile de acces la credite. "Creditele pentru sectorul privat au fost mai puţine şi mai scumpe din cauza risipei din sectorul de stat", a continuat el.
"Dacă vom continua pe acest drum, nu vom îndeplini condiţiile care să ne permită adoptarea monedei euro, în contextul în care moneda unică europeană şi-a dovedit utilitatea în actuala criză economică", a susţinut şeful statului.
Citeşte şi:
Băsescu: Criza economică e un risc dar şi o şansă
Băsescu îndeamnă Guvernul să ajute mediul de afaceri
Băsescu: Cer Guvernului adoptarea urgentă a reformei sistemului sanitar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO