Băsescu critica în 2002 programul Economat: E o poveste, treci strada şi găseşti mărfuri mai ieftine

Programul de distribuire către pensionari a unor produse alimentare de bază la preţuri reduse, aprobat miercuri de Executiv, a fost derulat anterior de Guvernul PSD sub forma magazinelor "Economat" şi criticat la acea dată de actualul preşedinte Traian Băsescu, atunci lider PD şi primar al Capitalei.

Urmărește
578 afișări
Imaginea articolului Băsescu critica în 2002 programul Economat: E o poveste, treci strada şi găseşti mărfuri mai ieftine

Băsescu critica în 2002 programul Economat: E o poveste, treci strada şi găseşti mărfuri mai ieftine (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În 2001, Guvernul Năstase, în colaborare cu un grup de producători şi distribuitori, a deschis magazinele "Economat", anunţând că pensionarii pot cumpăra în aceste locaţii lunar, la un preţ mai ieftin cu 30%, câte doi litri de ulei, două pungi de zahăr, două pungi de orez, precum şi alte produse ca făină, mălai, gris, paste făinoase, margarină.

Guvernul PSD arăta că produsele sunt menţinute la un preţ scăzut prin eliminarea "factorilor care contribuie la majorarea costurilor", deoarece producătorul alimentelor va transporta marfa cu mijloace proprii direct, fără intermediari, la magazinele în care vor fi amplasate rafturile Economat, fără ca produselor să le fie aplicat un adaos comercial.

Pentru a putea cumpăra aceste produse la un preţ scăzut, pensionarii au primit, odată cu distribuirea prin poştă a pensiei, şi un carnet cu tichete Economat folosit la magazinele la care au fost arondaţi.

La un an după lansarea acestei iniţiative, Traian Băsescu, atunci preşedinte PD şi primar general al Capitalei, a participat la Forumul naţional al pensionarilor democraţi, unde a criticat politica PSD faţă de pensionari.

În timpul dezbaterilor de atunci, unul dintre vorbitori, originar din Râmnicu Vâlcea, a afirmat că în magazinele tip economat din oraş sunt vândute mărfuri depreciate, precum zahăr umed, iar Băsescu a criticat programul "Economat".

"Economatele sunt o poveste. Treci strada şi găseşti mărfuri mai ieftine", a spus atunci Băsescu.

Guvernul a avizat, miercuri, printr-un memorandum, proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "coşului de solidaritate".

Proiectul prevede acordarea lunar, contra cost, dar la "preţul cel mai scăzut posibil", a unui pachet conţinând alimente de bază, precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez.

"Programul propus răspunde unei dispoziţii imperative de ordin constituţional, potrivit căreia statul este obligat să ia măsuri de protecţie socială de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent", se arată în memorandum.

Documentul aminteşte că, în aprilie 2011, în România existau circa 5,6 milioane pensionari, pensia medie ajungând la 752 lei. În primul trimestru al acestui an, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au însumat, în medie, 42% din consumul gospodăriilor, potrivit memorandumului.

În aceste condiţii, arată Guvernul, în care pensia medie este de aproximativ jumătate din salariul mediu, ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupă în cheltuielile unui pensionar este de circa 60%.

Ca efect al crizei economice, mai arată Executivul, preţurile la mărfurile alimentare au crescut, ceea ce a determinat un efect negativ asupra populaţiei, în special a pensionarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici