Băsescu: Dacă legile pensiilor, salarizării şi bugetului nu trec, România iese din acordul cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că este nevoie de responsabilitatea parlamentarilor pentru ca legile pensiilor, salarizării şi bugetului pe 2011, în caz contrar România ieşind din acordul cu FMI.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă legile pensiilor, salarizării şi bugetului nu trec, România iese din acordul cu FMI

Băsescu: Dacă legile pensiilor, salarizării şi bugetului nu trec, România iese din acordul cu FMI (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu declaraţii din rândul parlamentarilor PDL care ar condiţiona votarea bugetului de "anumite alocări", Băsescu a spus că nu a auzit aşa ceva. "Şi dacă va fi cazul vom discuta", a completat preşedintele, menţionând că preferă să nu ia în considerare atitudini individuale, ci de partid.

"Ştiau foarte bine că trebuie să trecem Legea pensiilor, trebuie să trecem Legea salarizării, trebuie să trecem Legea bugetului. Dacă nu vor trece aceste legi, România iese din acordul cu Fondul Monetar. Şi atunci ne vom întreba cum plătim pensiile, cum plătim salariile", a spus Băsescu la TVR.

El a spus că este nevoie de responsabilitatea tuturor politicienilor.

"Nici domnul Antonescu şi domnul Ponta nu pot spune «Eu nu am nicio responsabilitate faţă de ţară, noi ne ducem, ne pupăm cu mogulii pe frunte, ne lasă să apărem la televizor şi noi ţipăm, spunem că au jandarmii armanent, spunem orice»", susţine Băsescu.

Pe de altă parte, tot în legătură cu relaţia cu FMI, el a menţionat că îşi doreşte reducerea CAS şi flexibilizarea Codului muncii, pentru a diminua munca la negru.

Preşedintele s-a referit şi la problema banilor pentru investiţii, în relaţia cu FMI.

"Dincolo de problema Ordonanţei 50, au mai fost două blocaje, două dificultăţi în negocieri. Cred că e pentru prima oară când România obţine acordul tuturor instituţiilor finanţatoare ca banii de investiţii să-i pună în trimestrul 1 şi nu în trimestrul 4, ca până acum. Deci prioritate la investiţii. A fost una din marile bătălii. Până acum banii de investiţii se puneau în trimestul 4, nu mai era timp să se organizeze licitaţii şi să cheltuiască banii, exact banii de investiţii se luau înapoi şi se rămânea în deficit", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că opţiunea României a fost să primească banii de investiţii în trimestrul 1, pentru a-i putea cheltui până la sfârşitul anului. "De data aceasta, a fost unul din subiectele discuţiei de duminică, a fost singurul subiect al discuţiei de duminică: cum facem ca România să-şi poată derula şi investiţiile, respectând deficitul anual. Opţiunea noastră a fost să avem banii de investiţii puşi în trimestrele 1 şi 2, pentru a-i putea cheltui până la sfârşitul anului. Dacă vă veţi uita în scrisoare, mai e un lucru extrem de important: în cazul în care România absoarbe banii de investiţii în primele şase luni, instituţiile şi Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru a continua investiţiile", a adăugat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici