Băsescu: De unde până unde ne punem mâinile în cap că vine recesiunea peste noi?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu vrea să-i critice pe specialiştii care au introdus termenul de "recesiune tehnică" pe piaţa românească, dar modul "incorect" în care a fost prezentat în mass-media rezultatul trimestrului IV "a lăsat impresia pregătirii pentru intrare în recesiune".

Urmărește
431 afișări
Imaginea articolului Băsescu: De unde până unde ne punem mâinile în cap că vine recesiunea peste noi?

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

"Eu nu vreau să-i critic pe specialiştii care au introdus acest termen pe piaţa românească, dar modul cum a fost prezentat, absolut incorect, rezultatul trimestrului IV, în mass-media, a lăsat impresia pregătirii pentru intrare în recesiune", a spus Băsescu, duminică, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, menţionând că doreşte să facă o precizare privind "aşa-zisa recesiune tehnică".

Şeful statului a precizat că nu există îngrijorarea unei intrări în recesiune.

"Nu este adevărat, trimestrul III a avut un boom generat de producţia agricolă, iar trimestrul IV a confirmat practic producţia industrială şi serviciile. Mai mult decât atât, în sfera serviciilor către populaţie s-a înregistrat o creştere consistentă, în sfera construcţiilor o creştere consistentă, sigur, constitucţiile generate de investiţiile bugetului de stat. Deci nu avem îngrijorarea unei intrări în recesiune reală. Dacă aţi compara trimestrul IV 2011 cu trimestrul IV 2010, veţi constata o creştere consistentă. Deci de unde până unde ne punem mâinile în cap că vine recesiunea peste noi? Este adevărat, trimestrul I va fi un trimestru slab urmare a condiţiilor meteo, dar se vor recupera investiţiile, serviciile către populaţie în trimestrul II", a menţionat el.

Traian Băsescu a adăugat că nu crede că "obiectivul vieţii noastre trebuie să fie neapărat să descurajăm populaţia - vine altă nenorocire peste noi".

"Nu vine nicio nenorocire", a continuat el.

El a amintit că în partea a doua a anului se prefigurează recesiune în zona euro şi a adăugat că, deşi nu este un partizan al creşterii economice prin stimularea excesivă a consumului, "este clar" că o stimulare a consumului din partea guvernului, prin reîntregirea salariilor, este de natură să ajute, pe de o parte, la creşterea încasărilor în bugetul de pensii, unde deficitul este foarte mare şi, pe de altă parte, în creşterea consumului, "care şi el ne va aduce o întoarcere prin TVA în bugetul de stat".

Intervenţia telefonică la postul de televiziune a fost ulterioră interviului acordat de preşedinte PRO TV şi comentariilor din presă care i-au urmat.

Economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo, dar faţă de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici