Băsescu: Declaraţia privind parteneriatul strategic trebuie să devină linia de acţiune executivă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la întoarcerea din SUA, că elementele din declaraţia privind parteneriatul strategic cu SUA trebuie să devină "linia de conduită, de acţiune executivă" în relaţiile dintre cele două ţări, fiind un parteneriat din care câştigă ambele părţi.

Urmărește
227 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Declaraţia privind parteneriatul strategic  trebuie să devină linia de acţiune executivă

Băsescu: Declaraţia privind parteneriatul strategic trebuie să devină linia de acţiune executivă (Imagine: Mediafax Foto)

"Declaraţia este primul document politic asumat de cei doi şefi de stat cu privire la parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite din secolul XXI (...) Acest document este un document politic care fixează liniile parteneriatului strategic pentru următoarele decade. Obiectivul pe care l-am atins în acest document este acela că se balansează parteneriatul militar cu multe alte zone de interes comun", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

El a dat ca exemplu Visa Waver.

"Chiar în declaraţia de parteneriat strategic e menţionat că preşedintele Barak Obama îşi asumă susţinerea modificării legii pentru acordarea acesteia", a mai spus şeful statului.

De asemenea, Traian Băsescu a precizat că se pune un accent deosebit pe cooperarea politică, militară, economică, ştiinţifică, tehnică şi culturală.

"Aceste elemente agreate reprezintă linia de conduită, de acţiune executivă în relaţiile dintre România şi SUA. Este un parteneriat strategic în care ambii parteneri câştigă. România are şansa participării la proiecte româno-americane care se facă transferul de tehnologii în ţara noastră. Şi în interesul SUA, ca aici la graniţa NATO, să se afle un stat puternic şi care să se dezvolte", a adăugat preşedintele Băsescu.

Preşedinţii român şi american au adoptat, marţi, la Washington, "declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea între România şi SUA".

Declaraţia comună adoptată de preşedinţii Băsescu şi Obama, marţi, la Washington, reprezintă prima transpunere într-un document politic bilateral a parteneriatul strategic cu SUA lansat în 1997, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.

Parteneriatul strategic lansat în 1997 cu ocazia vizitei preşedintelui de atunci Bill Clinton la Bucureşti nu a fost transpus niciodată într-un document bilateral româno-american.

"Negocierea declaraţiei comune privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea între România şi SUA s-a desfăşurat pe parcursul unui interval de un an de zile. Practic, primul proiect al părţii române a fost transmis părţii americane în contextul începerii negocierilor pe tema acordului privind desfăşurarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice", a spus Aurescu, cel care a condus delegaţia care a negociat declaraţia.

El a mai spus că finalizarea ultimelor detalii cu privire la textul declaraţiei de parteneriat la nivelul delegaţiilor de negociere s-a realizat la Washington în cursul săptămânii trecute.

Aurescu a precizat că această declaraţie a fost adoptată în cadrul întrevederii celor doi preşedinţi la nivel înalt. "Aceasta este formula utilizată în cazul acestui tip de documente. Acest tip de documente nu se semnează. Se adoptă de către cei mai înalţi reprezentanţi ai statului, în cazul de faţă de către cei doi preşedinţi", a mai spus Aurescu.

"Importanţa declaraţiei nu rezidă numai în reafirmarea caracterului exceptional al parteneriatului şi în proiecţia sa spre viitor. Documentul are obiectivul de a ridica relaţiile bilaterale în domenii cum ar fi cel economic, educaţional , ştiinţific, tehnologic şi cultural şi al relaţiilor interumane cel puţin la nivelul de excelenţă pe care îl au în prezent relaţiile bilaterale pe domeniul militar şi de securitate", a mai spus Aurescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici