Băsescu: Declaraţii precum cea a preşedintelui Comisiei de politică externă din Senat, iresponsabile

Şeful statului atrage atenţia, într-un apel către partide, că declaraţii precum cea a preşedintelui Comisiei de politică externă din Senat sunt folosite în argumentaţia pentru amânarea aderării la Schengen, menţionând că afirmaţiile sunt neargumentate, iresponsabile şi contrare interesului naţional.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Declaraţii precum cea a preşedintelui Comisiei de politică externă din Senat, iresponsabile

Băsescu: Declaraţii precum cea a preşedintelui Comisiei de politică externă din Senat, iresponsabile (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preşedintele Băsescu adresează partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare un apel public la responsabilitate, "având în vedere că o serie de declaraţii făcute de reprezentanţi ai acestora îngreunează suplimentar acţiunea diplomatică derulată de instituţiile statului român în sprijinul aderării la spaţiul Schengen în martie 2011", informează Preşedinţia.

"Desigur că, în democraţie, responsabilitatea politică se împarte diferit între putere şi opoziţie. Cu toate acestea însă, aderarea la spaţiul Schengen este un obiectiv naţional iar obligaţia la responsabilitate este a tuturor puterilor statului, a tuturor instituţiilor şi a tuturor formaţiunilor politice, fie că se află la putere sau în opoziţie", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, preşedintele atrage atenţia că acţiuni desfăşurate în Parlamentul României sau declaraţii, precum cea a preşedintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, sunt folosite în argumentaţia pentru amânarea momentului aderării României la spaţiul Schengen.

"Şeful statului îşi exprimă surprinderea că astfel de declaraţii neargumentate, iresponsabile şi contrare interesului naţional vin tocmai din partea unor membri ai Parlamentului României", se mai arată în comunicat.

Social-democratul Titus Corlăţean a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că opoziţia Franţei şi Germaniei privind admiterea României în spaţiul Schengen a fost determinată de nivelul de corupţie, dar şi de "cereri de şpagă", exemplificând cu tronsonul de autostradă Braşov-Comarnic.

Corlăţean, preşedinte al Comisiei senatoriale de politică externă, a afirmat că cererile Franţei şi Germaniei de amânare a aderării României la spaţiul Schengen au fost determinate de percepţia de sistem corupt faţă de România, dar şi din cauza unor "cereri de şpagă", unul din exemple fiind tronsonul de autostradă Braşov-Comarnic.

"Dacă din toată percepţia de corupţie a sistemului condus de Traian Băsescu se adaugă din teren constatările directe ale diferiţilor parteneri europeni, legate de obstacolele sau actele de corupţie la care sunt supuse companiile europene care activează în România, cu cereri absolut incalificabile de şpagă la adresa unor companii solide, lucrurile acestea sunt transmise în capitalele respective şi sunt luate în considerare. În relaţiile internaţionale astfel de chestiuni ţi se întorc înapoi prin diferite modalităţi, iar chestiunea cu blocarea pentru o anumită perioadă a accesului la spaţiul Schengen este una dintre ele", a declarat senatorul.

Consorţiul Aktor-Vinci a anunţat în luna aprilie că a renunţat, prin denunţarea unilaterală, la contractul de construcţie în concesiune, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov.

Potrivit grupului elen Ellaktor, din care face parte compania de construcţii Aktor, contractul a fost anulat deoarece statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a condus la imposibilitatea de a obţine finanţare.

Tronsonul de autostradă avea ca termen de realizare anul 2014. După finalizarea lucrărilor, statul român ar fi plătit în 26 de ani, în total 4,8 miliarde de euro.

Grupul francez Vinci trebuia să construiască tronsonul de autostradă încă din 2005, dar autorităţile de la acea vreme au reziliat contractul pentru că modul de atribuire contravenea normelor aplicate în Uniunea Europeană.

Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei, care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene. Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre un demers franco-german adresat atât Comisiei Europene, cât şi preşedinţiei belgiene în exerciţiu a UE, precum şi viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2011.

Miniştrii de Interne ai Germaniei şi Franţei au apreciat, în scrisoarea transmisă CE, că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui discutată "când cele două state vor începe progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei".

"Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen", scriu cei doi miniştri în scrisoarea obţinută de RFI România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici