- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.02.2013, 12:32)
- Marius Fratila
Băsescu, despre afirmaţiile ambasadorului ungar: Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu
Preşedintele Traian Băsescu a declarat referitor la afirmaţiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituţiei României că va avea "o reacţie potrivită" atunci când şi preşedintele Ungariei va avea una, precizând că sunt alte instituţii care "gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor".
Urmărește
3804 afișări
Băsescu, despre afirmaţiile ambasadorului ungar: Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Întrebat cum comentează afirmaţiile ambasadorului ungar Oszkar Fuzes privind modificarea Constituţiei României, Băsescu a răspuns: "La nivelul acesta, punctele de vedere se exprimă de MAE la nivel de secretari de stat. Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu o reacţie potrivită. Nu puteţi face din preşedinte un politician care răspunde unui ambasador. Sunt alte instituţii care gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor din România".
Preşedintele a făcut această declaraţie pe Aeroportul "Henri Coandă" înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, declara, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţiei României şi autonomia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Citeşte şi:
Ambasadorul Ungariei: Asum integral declaraţia lui Nemeth Zsolt. Constituţia ar trebui modificată
El afirma, la România TV, că arborarea steagului secuiesc în instituţiile publice româneşti este un drept "natural" al secuilor din judeţele Covasna şi Harghita. Întrebat de ce se simte minoritatea maghiară agresată în România, Fuzes a răspuns că aceasta nu poate să se simtă acasă dacă nu îşi poate folosi simbolurile şi că "drepturile i-au fost încălcate".
"Pentru că dacă minoritatea maghiară sau minoritatea de secuime care este parte a maghiarilor, bineînţeles, nu poate să se simtă acasă, nu poate să se folosească de mijloacele de identitate, bineînţeles, în acest caz, lucrurile nu merg foarte bine şi eu nu văd de ce folosirea steagului, care este un steag de identitate, nu poate să se folosească în locurile publice, chiar dacă este vorba despre instituţiile statului român. Nimeni, niciodată, nu pune sub semnul întrebării dacă este vorba de o instituţie a statului român, dar această instituţie funcţionează în ţinutul secuiesc, unde sunt secuii. De fapt, părerea mea, ar fi fost un gest natural şi normal dacă, pe lângă steagul naţional român, poate să folosească şi steagul naţional secuiesc", afirma ambasadorul Ungariei, în limba română.
Întrebat despre afirmaţia secretarului de stat în MAE român Bogdan Aurescu cu privire la faptul că îndemnul secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt ar echivala cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, nepermisă de Constituţia României, ambasadorul ungar a răspuns "în acest caz, eu aş propune o schimbare în Constituţia României".
De asemenea, întrebat care ar fi această schimbare, el a arătat că trebuie vorbit cu reprezentanţii comunităţii maghiare. "Dumneavoastră trebuie să vorbiţi cu reprezentanţii comunităţii maghiare din România. Bineînţeles, eu nu am nici dreptul, nici intenţia să mă amestec în treburile interne ale României", a spus Fuzes.
Ambasadorul Ungariei continua spunând că susţine poziţia liderului UDMR Kelemen Hunor privind modificarea sintagmei "stat naţional" din articolul 1 al Constituţiei României.
"Este absolut clar. Susţin cererile, şi pentru autonomia culturală şi pentru autonomia teritorială şi pentru autonomia personală. Toate formele autonomiei sunt ok pentru mine dacă maghiarii din România şi românii din România, bineînţeles, se înţelege în acest lucru, pe cale paşnică şi democratic", afirma oficialul ungar.
Totodată, el a subliniat că nu a spus că "trebuie" modificat acest articol din Constituţie, însă dacă ar fi fost cetăţean român, ar fi susţinut autonomia. "N-am spus «trebuie», pentru că n-am dreptul să spun «trebuie». Dacă eu aş fi fost un cetăţean român, aş fi fost pentru autonomie", a spus Fuzes.
Întrebat ce formulă ar trebui găsită pentru înlocuirea articolului 1 din Constituţie, ambasadorul ungar a răspuns "multinaţional, suveran şi indivizibil". "Ar fi fost mai bun, eu cred, pentru că este un stat multinaţional. Aveţi 20 la sută de minoritate naţională (...) În ceea ce priveşte articolul 1 al Constituţiei, acest lucru a fost o cerere de către UDMR şi dumneavoastră numai aţi întrebat părerea mea şi am spus părerea...", spunea el.
Fuzes arăta că la nivelul MAE român este cunoscută această poziţie a Ungariei. "Toată lumea ştie, MAE, de părerea şi poziţia Ungariei. Avem relaţii foarte strânse. Uneori se întâmplă că avem poziţii diferite. Asta e viaţa. Asta nu schimbă... Avem şi interesele comune", a mai spus ambasadorul ungar.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.
La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe