Băsescu, despre afirmaţiile privindu-l pe Regele Mihai: Nu am ce retracta. Un şef de stat nu-şi abandonează poporul
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la 10 TV, că nu retractează ce a spus legat de Regele Mihai, el explicându-şi poziţia printr-o paralelă între un şef de stat şi un comandant de navă şi menţionând că acestea sunt "meserii" în care nu se abandonează echipajul. VEZI DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI
Băsescu, despre afirmaţiile privindu-l pe Regele Mihai: Nu am ce retracta. Un şef de stat nu-şi abandonează poporul - LIVE TEXT (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Declaraţiile preşedintelui la postul 10TV:
► Le spun tinerilor că dacă nu vin la vot, vor hotărî alţii pentru ei.
► Nu m-am gândit la a începe o carieră în televiziune, dar aş veni cu plăcere la emisiuni după ce nu voi mai avea treabă cu politica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
► Mie îmi pare rău că a plecat Lucescu Jr. de la naţională. Am susţinut foarte mult ca meciul lui Bute să se organizeze aici dar nu cred că o să ma duc.
► Sunt mai sănătos decât va imaginaţi. Eu eram mult mai neglijent cu sportul, dar acum foarte rar mi se întâmplă să am vreo zi în care să nu fiu o jumătate de oră la bazin.
► Politicianul care m-a dezamăgit cel mai mult din PDL este Cezar Preda.
► Există din câte ştiu eu o singură ţară în care participarea la alegeri este obligatorie, respectiv Belgia. Sunt însă ţări care au sistemul de a te înscrie pe lista de alegători, până cu 30 de zile înainte de ziua votului şi procentul se calculează în funcţie de cei înscrişi pe listă. Dacă am obliga oamenii să participe la alegeri, ar putea dăuna procesului. Franţa are sistemul participanţilor care se înscriu pe liste şi cred că România trebuie să se îndrepte în aceeaşi direcţie.
► Dacă USL-ul venea cu propunerea de a intra la Guvernare, am fi avut ce discuta. În loc să vină cu un lucru serios, că sunt gata să se angajeze în guvernare am fi intrat într-un dialog. Ei au venit sa-mi spună sa fac alegeri anticipate şi guvern de tehnocraţi.
► Dincolo de faptul că avem abordări ireconciliabile, eu şi Ion Iliescu, este un politician solid în abordare. Comparaţi-l pe Mitrea cu Ponta, dumneavoastră cu cine credeţi că aţi putea avea un dialog inteligent? Cu Mitrea. Antonescu şi Ponta au deficienţe mari în a înţelege politica. Au venit la Cotroceni ca doi oameni puşi pe harţă, pentru imaginea lor. Eu chemasem partidele, aş fi vrut să am nişte discuţii pentru că făcusem o ofertă serioasă, m-ar fi putut ajuta. Un proces de lansare a unor alegeri anticipate necesită cel puţin patru luni. Câtă minte trebuie să ai ca într-o ţară cu dificultăţi economice să vrei alegeri anticipate cu o perioadă de 4 luni de instabilitate politică.
► Dacă v-aş spune ca nu e Elena Udrea ministrul meu preferat, nu m-aţi crede. Îmi place Anca Boagiu, ministrul Justiţiei, e un om calm care a reuşit să gasească nişte soluţii, foarte mult îmi place ministrul Educaţiei. Sunt câţiva miniştri care sunt în regulă si probabil mai sunt. Mi-a plăcut Botiş ca ministru, nu mi-a plăcut motivul pentru care a trebuit să plece. Lăzăroiu sunt convins că va avea acelaşi tip de abordare ca Botiş: cum facem să dăm bani celor care chiar au nevoie, dar nu şi celor care pot să muncească dar nu o fac.
► Nu am făcut erori care să fi afectat România. Poate am avut erori de tactică sau de relaţii cu politicienii. Este o diferenţă între a afecta din greşeală sau din prostie, faţă de a afecta pentru că trebuie.
► Eu cred că preşedintele româniei va fi un om care nu este acum în prima linie. Am în cap o listă. Este clar că după Ion Iliescu, Emil Constantinescu, după mine, românii vor vrea un alt tip de preşedinte. Nu vor mai vrea nici un preşedinte jucător, nici unul tolerant, ci altceva. O femeie nu cred că ar avea şanse acum. Poporul va vrea un om de cultură, care să dea şi impresia că este deschis la minte.
► Legat de afirmaţiile privindu-l pe Regele Mihai, eu am respectat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă, al istoricilor. Unii istorici acceptă şi sunt pozitivi cu toată perioada în care fostul Rege Mihai a domnit, alţii sunt critici. Am un raport al unei comisii prezidenţiale care a analizat comunismul, condusă de Vladimir Tismăneanu. Nu am competenţa să spun ce a fost bine sau ce a fost rău. Nu cred că a ajuns să se analizeze la rece perioada celui de-al doilea război mondial. Am dreptul la o opinie şi am spus-o. În meseria mea, un comandant de navă care sare primul în barca de salvare este mai mult decât laş. Dacă pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigaţie sau face o coliziune nu va fi pedepsit. Un şef de stat, un comandant de navă face parte din meseriile în care nu-ţi abandonezi echipajul. Poate sunt deformat profesional. Pe Antonescu îl acuz fără menajamente pentru Holocaust. Nu e de tolerat uciderea de oameni pe criterii rasiale.
► Nu consider că un partid care reprezintă o minoritate ar trebui să blocheze o iniţiativă pentru binele majorităţii, din interese etnice. Eu am luat lovitura deciziilor UDMR în piept dar am timp să reflectez toată vara care este soluţia pentru că nu este corect.
► Mai avem trei obiective: o nouă lege a sănătăţii, reorganizarea administrativă şi Constituţia.
► Nu sunt Iliescu să fie vreun truc cu renunţarea la 2 ani din mandat pentru a candida din nou.
► Sunt de părere că ar trebui să revenim la mandatul preşedintelui de 4 ani. Mandatul Parlamentului se termină acum pe când al meu este în prima jumătate. Dacă se revizuieşte Constituţia renunţ la cât este nevoie din mandat pentru a se suprapune cu cel al Parlamentului. Vom avea perioade în care avem în fiecare an alegeri după sistemul actual.
► Birocraţia UE combinată cu cea a României dă naştere la o bâlbâială. Legea achiziţiilor publice o schimbăm acum a cincea oară, la cererea Uniunii.
► În România nu este constatată deocamdată fraudă legat de fondurile europene, ci iregularităţi. UE a întrerupt plăţile timp de două luni în care se cere verificarea tuturor contractelor. Uniunea cere procedură standard pentru toate Consiliile Judeţete.
► Tot judeţe mari am propus eu să facem, dar opoziţia este împotrivă. Ei au peste 50% în sondaje. Cum pot să vină să spună că reorganizarea se face în favoarea coaliţiei?
► Lipsa unei organizări administrative de alt tip decât cea din 1968, pentru că asta este cea pe care o avem acum, face ca România să utilizeze banii încet şi prost. Uniunea Europeană dă bani numai persoanelor juridice. Regiunile de dezvoltare de acum nu pot fi organizate ca persoane juridice.
► Pe lângă politicieni, există şi magistraţi cărora le-au crescut averile. Nu vreau să continue să creadă într-un fel de stat în stat. Au rămas foarte mulţi judecători în România care nu au legătură cu democraţia. Izolarea totală a politicii de justiţie trebuia făcută după ce politicul reuşea să cureţe justiţia. Justiţia a făcut mult mai mult rău României din punct de vedere al credibilităţii faţă de politicieni şi cerşetorii de la Roma.
► Legat de articolul din Constituţie care prezumă orice avere licită, se creează un dubiu dacă în instanţă poate fi confiscată o avere. Avem şi o decizie pe care România este obligată să o implementeze în Constituţie. Această decizie nu se limitează la a-ţi confisca averea pe care o ai. Dacă ai transferat sume din conturile tale la mătuşi, copii, alte rude aceste sume vor fi şi ele confiscate.
► România nu e în risc de default. Dacă cineva ne cere banii împrumutaţi, noi putem să îi dăm.
► Dacă ne uitam la sondaje şi nu reduceam salariile anul trecut, anul ăsta ce făceam? Nu ajungeam atât de rău ca Grecia, am fi avut soluţii - să împrumutăm mai mult. Putea să dea orice televiziune din gură. Dar la anul ar fi trebuit să începem să-i dăm înapoi. Dacă era un partid de stânga ar fi început să dea acum creşteri de 15% dar la toamnă nu ar fi avut de unde să-i dea înapoi.
► Politicienii trebuie să-şi asume câteodată lucruri grele. Criza economică este al doilea caz de mare dificultate pentru o naţiune, după război.
► Atunci când s-au redus salariile eu am vrut să facem şi reducerea pensiilor. Nu ar fi trebuit să mărim TVA-ul. Dacă am fi introdus un impozit de 10% pe pensii, pensionarii ar fi ieşit mai câştigaţi. Laşitatea politicienilor din coaliţie a fost de vină. Ar trebui să meargă în faţa românilor să spună că ei au fost cei care au generat inflaţie.
► Regiunea este contaminată din cauza Greciei.
► Sunt alţi pacienţi mai gravi decât Grecia şi cu urmări mai mari pentru UE.
► Anul acesta România plăteşte circa 2 miliarde de euro dobânzi. Grecia plăteşte 25 de miliarde.
► Şi acum spun "Să trăiţi bine!" din toată inima oricui. Trebuie să începem să trăim din banii pe care îi producem.
► Şi populaţiei României i-a plăcut să trăiască din împrumuturi. Toate astea acum se răzbună. Băncile nu mai pot finanţa acest mod de cheltuire a banilor, deşi ar fi interesul lor să o facă.
► Germania stă bine şi nu va sta rău niciodată. Are un cult al muncii şi al performanţei. Va fi greu să ajungem ca Germania în următorii 20 de ani.
► Sunt foarte multe state la care se reduce la reduceri bugetare masive, reduceri de personal, reduceri de alocaţii bugetare. Toată povestea pleacă de la traitul pe banii din viitor.
► Olanda a devenit vârful de lance la adăugarea de condiţii la aderarea la Spaţiul Schengen.
► Avem un parteneriat politic şi economic cu Grecia. Grecia este al cincilea investitor în România. Din punct de vedere politic, Grecia a fost un susţinător fără rezerve al României în procesul de aderare la UE, NATO şi Schengen.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO