Băsescu, despre comentariile privind legitimitatea sa la Consiliu: Să citească Constituţia

Preşedintele Traian Băsescu le-a arătat ziariştilor, joi, dosarul cu punctele de vedere ale ministerelor despre subiectele economice de la Consiliul European, el invitându-i pe cei care "ţin să vorbească despre legitimitatea prezenţei preşedintelui la reuniune" să citească Constituţia.

Urmărește
573 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre comentariile privind legitimitatea sa la Consiliu: Să citească Constituţia

Băsescu, despre comentariile privind legitimitatea sa la Consiliu: Să citească Constituţia 9Imagine: Shutterstock)

"Pentru că înţeleg că Ghiţă fără frică, cu televiziunea lui, ţine neapărat să vorbească despre legitimitatea prezenţei preşedintelui la Consiliul European, nu pot decât să îl invit să citează Constituţia României, şi pe el şi pe grupul de suporteri ai unor trăsnăi care se mai spun prin România de către oameni politici importanţi, cu mandate, cu nu ştiu ce", a declarat Traian Băsescu, la plecarea spre Bruxelles.

Preşedintele a arătat presei dosarul de Bruxelles, precizând că acest material "nu s-a întocmit din aer".

"Există un mecanism care funcţionează automat, cu sau fără voia premierului, cu sau fără voia preşedintelui, şi ăştia sunt funcţionarii din ministere", a afirmat şeful statului, arătând dosarul "pentru partea economică", ce cuprinde punctele de vedere ale ministerelor.

"Nu ştiu ce îl sperie pe premier, există o instituţie integratoare care se numeşte MAE, care, funcţie de tematici, preia problemele de la ministere şi ajung în dosarul preşedintelui cu care merge la Consiliu. Deci punctul de vedere al Guvernului există în acest dosar", a explicat preşedintele Traian Băsescu.

El a precizat că nu are obligaţia de a-şi însuşi "toate punctele de vedere", ci, atunci când este nevoie, le updatează şi le corectează, "în aşa fel încât Consiliul să poată ajunge la un consens", lucru pe care îl fac toţi colegii săi din acest for.

Traian Băsescu a mai afirmat că, în privinţa tematicii Consiliului European, în ceea ce priveşte coordonarea la nivel european, "acest lucru ar trebui cunoscut şi de către premier", adăugând că România are un acord cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.

"În acord sunt preluate toate obiectivele României, în conformitate cu recomandările făcute anul trecut, pentru anul 2014", a mai spus Băsescu, dând şi exemplul continuării consolidării fiscale. "Acesta este motivul pentru care avem o limită de deficit bugetar, în acordul cu FMI, acesta este motivul pentru care avem cererea să diminuăm arieratele, acesta este motivul pentru care, de exemplu, când vorbim de reducerea şomajului, se referă la absorbţia fondurilor europene, în aşa fel încât să creăm locuri de muncă", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a mai arătat că a aprobat Memorandmulul cu FMI pentru că acesta corespundea exigenţelor Comisiei Europene din recomandările de ţară făcute pentru România. "Atât timp cât l-am aprobat, înseamnă că îl şi susţin. Poate află şi primul-ministru, Victor Viorel, cum funcţionează relaţiile în interiorul statului român", a mai comentat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi şi vineri, la Summit-ul PPE şi la reuniunea Consiliului European de primăvară, potrivit programului publicat de Administraţia Prezidenţială.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că a informat Parlamentul în legătură cu reuniunea Consiliului European din 20-21 martie în baza noii legi şi deoarece el nu a primit mandat de reprezetare din partea preşedintelui la acest Consiliu.

"Am trimis Parlamentului scrisoarea în baza noii legi privind cooperarea interinstituţională. Guvernul are obligaţia să trimită către Parlament cu 10 zile înainte de Consililiul European mandat cu care reprezentantul României, preşedintele sau primul ministru participă. Deşi este vorba de un program sută la sută de Guvern, în sensul că se discută despre semestrul financiar, adică probleme bugetare fiscale pe energie, va participa totuşi preşedintele. I-am cerut mandat de reprezetare dar, nu cred că e o surpriză că nu mi l-a acordat", a precizat Ponta, întrebat în legătură cu scrisoarea trimisă conducerii Parlamentului privind reuniunea Consiliului European din 20-21 martie.

Ponta a adăugat că preşedintele Traian Băsescu nici nu a cerut Guvernului un punct de vedere, aşa că el a informat Parlamentul pentru că avea obligaţie legală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici