- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu, despre Havel: Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est
Preşedintele Băsescu a declarat, luni, după ce a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Cehiei, că fostul lider ceh nu are echivalent în Europa de Est şi a menţionat că moartea acestuia vine "exact la cinci ani" după ce a citit în Parlament raportul pentru condamnarea comunismului.
Băsescu, despre Havel: Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)
Şeful statului a semnat, luni, în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Cehiei în memoria lui Vaclav Havel.
"Încetarea din viaţă a lui Vaclav Havel este o pierdere pentru toţi şi un moment de reflecţie. Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est, chiar dacă am avut şi un Walesa", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a adăugat că politicienii care i-au urmat lui Havel au utilizat ideile acestuia. "Cei care i-am urmat ca politicieni în regiune i-am utilizat adesea idei şi abordări pe care Havel le-a avut despre regimul comunist", a spus preşedintele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili.
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
Totodată, şeful statului a ţinut să remarce că moartea lui Vaclav Havel vine exact la cinci ani de la momentul în care a citit în Parlament raportul de condamnare a comunismului.
"Parcă a fost o coincidenţă, totuşi. Exact la cinci ani după ce în Parlament am citit raportul pentru condamnarea comunismului s-a produs încetarea din viaţă a lui Havel. Aş spune că acest raport reprezintă, dacă vreţi, o mică părticică din ce a făcut Havel pentru această parte a lumii şi numai, pentru Europa toată şi, implicit, pentru democratizarea planetei. Pentru că, odată cu ideile lui, consolidate prin Solidaritatea, ideile lui materializate până la urmă şi prin reunificarea Germaniei şi încetarea Războiului Rece, toată lumea a devenit mai sigură. Cel puţin noi, cei din Europa de Est, îi datorăm mult lui Vaclav Havel", a mai spus preşedintele.
El a semnat în cartea de condoleanţe vizibil emoţionat, însă, fiind întrebat de reporteri în legătură cu acest lucru, şeful statului a negat că ar fi lăcrimat şi a spus râzând: "Nu mai puneţi iar pe prima pagină că a lăcrimat preşedintele".
Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani.
Artizan al "Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.
Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.
O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor '80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.
Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el avea frecvent probleme cardiace.
În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.
În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.
O carte de condoleanţe în memoria lui Vaclav Havel a fost deschisă la sediul Ambasadei Cehiei de la Bucureşti. Toţi cei care doresc să semneze în cartea de condoleanţe vor putea face acest lucru luni, între orele 13.00 şi 17.00, şi marţi, între orele 09.00-17.00.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO