Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat, miercuri, cu 14 voturi „pentru” şi 6 voturi „contra”, varianta adoptată de Guvern, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie
Parlamentarii PNL şi USR au propus, în cadrul dezbaterilor, să se adopte o lege de respingere a ordonanţei de urgenţă, propunerea fiind respinsă.
De asemenea, liberalii au susţinut un amendament ca „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public, şi rezolvă, în calitate de procuror ierarhic al unităţilor şi structurilor de parchet, plângerile formulate în temeiul art. 336 C.proc.pen împotriva soluţiilor dispuse sau a actelor emise de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, până la data operaţionalizării acesteia”. Amendamentul a fost respins.
Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, deputatul Florin Iordache, a declarat marţi, la Parlament, că a spus membrilor Comisiei de la Veneţia că este „exclus” ca PSD să renunţe la înfiinţarea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
„Eu spun ce face PSD-ul, acea recomandare care vizează înfiinţarea secţiei speciale, este exclus să o punem în legislaţie. Eu am spus-o la Veneţia, ministrul Justiţiei era lângă mine şi nu a spus nimic. Am spus că este exclus. Am întrebat:
Acesta le-a mai spus membrilor din opoziţie, legat de secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: „Trebuie să se arate monstruozitatea sistemului. O să vedeţi în perioada următoare monstruozităţile”.
Guvernul a adoptat, pe 10 octombrie, ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că prin respectiva OUG dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public.
La DNA sunt aproximativ 300 de dosare în care sunt investigaţi magistraţi.