- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Devine demagogie ideea preşedintelui care este neutru faţă de forţele politice
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la conferinţa privind revizuirea Constituţiei, că a devenit demagogie ideea că preşedintele trebuie să fie neutru faţă de partide, pentru că după experienţa 2007, este obligatoriu ca şeful statului să aibă susţinerea uneia din formaţiunile puternice.
"În articolul 95, am încercat o echilibrare a raporturilor între preşedinte şi Parlament în materia suspendării. Repet, să nu fie nimeni alarmat, că nu mă vizează pe mine, nu mi se aplică. Deci fiţi linistiţi! Dar modul cum s-a aplicat dreptul de suspendare a preşedintelui de către Parlamentul României în legislatura trecută a fost un abuz. Chiar Curtea Constituţională a constatat că nu a existat încălcarea Constituţiei de către preşedinte. Lăsând lucrurile aşa, practic preşedintele ar fi obligat să fie primul interesat să aibă o majoritate în Parlament, deci devine demagogie ideea cu un preşedinte care este neutru faţă de forţele politice. După experienţa 2007, a devenit obligatoriu, pentru a-mi putea îndeplini mandatul, să am grija măcar să am susţinerea unuia din partidele puternice", a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că, pentru a se preveni abuzul de putere al Parlamentului în raport cu preşedintele ales, în articolul 95 a introdus avizul obligatoriu, conform al CC.
"Deci hotărârea Parlamentului cu motivarea de suspendare a preşedintelui trebuie să primească un aviz de la CC prin care să se spună «da, preşedintele a încălcat grav Constituţia, deci poate fi suspendat». Şi în felul acesta se previne abuzul, pentru că foarte mulţi au tratat aceste lucruri ca fiind chestiuni personale ale preşedintelui. Nu! Sunt chestiuni ale stabilităţii statului. Şi eu cel putin aşa am tratat problema suspendării preşedintelui, o chestiune de stabilitate. Deci, în concluzie, hotărârea de suspendare a preşedintelui - nu se contestă dreptul Parlamentului de a iniţia procedura de suspendare, dar ea trebuie validată de CC ca fiind corectă din punct de vedere constituţional şi abia pe urma devine efectivă suspendarea", a conchis şeful statului.
Curtea Constituţională nu va mai avea doar rol consultativ în procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui, un aviz negativ al acestui for ducând la întreruperea procedurii, rezultă din proiectul de revizuire a Constituţiei trimis de şeful statului Consiliului Legislativ.
În Constituţia actuală, alineatul 1 al articolului 95 referitor la suspendarea preşedintelui prevede că, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale" şi că "preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".
Proiectul de modificare a legii fundamentale, postat, miercuri, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, arată că, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Parlament, cu votul majorităţii membrilor săi, după obţinerea avizului Curţii Constituţionale cu privire la gravitatea faptelor şi încălcarea Constituţiei".
Aceluiaşi articol îi este adăgat un alineat, 1', conform căruia "continuarea procedurii de suspendare este condiţionată de avizul favorabil al Curţii Constituţionale", iar "preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".
Un alt alineat prevede că, în cazul unui aviz negativ din partea Curţii Constituţionale, procedura de suspendare va înceta".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Politruco-securiștii de la Putere nu cred că nu-i mai crezi. Pe 4 și 18 mai, să le-o dai în vot!
-
Armenia face un pas istoric spre aderarea la Uniunea Europeană
-
23.000 de copii în România abandonează şcoala în fiecare an. Ce soluţii are ministrul Educaţiei
-
O nouă zi liberă pentru bugetari: Minivacanţă de patru zile
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO