- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Discut cu Bush o soluţie bilaterală dacă la NATO nu găsim soluţia unui scut complementar
România susţine ca, în concluziile summit-ului NATO, să se precizeze că statele care nu sunt acoperite de scututul antirachetă al SUA să beneficieze de un sistem NATO complementar, a declarat, la TVR, şeful statului, precizând însă că va discuta cu preşedintele SUA o eventuală soluţie bilaterală.
Băsescu: Discut cu Bush o soluţie bilaterală dacă la NATO nu găsim soluţia unui scut complementar
Băsescu a spus că, la nivel NATO, analiştii şi specialiştii militari şi civili au ajuns la concluzia că există riscul unei lovituri cu rachete balistice "din alt teritoriu decât cel al NATO sau al Federaţiei Ruse".
Întrebat dacă o astfel de ameninţare vine din Iran, Băsescu a răspuns: "De exemplu, dar nu numai, capabilităţi de acest gen au dezvoltat mai multe state, nu doar Iranul".
"Realiatea de acum: 80% din teritoriul statelor NATO sunt protejate din scutul amercian. România, Bulgaria, parţial Turcia şi sudul Italiei nu sunt protejate de lovituri cu rachete balistice. În aceste condiţii, plecăm de la principiul Alianţei care spune că securitatea este indivizibilă", a spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
El a adăugat că România propune şi susţine ca în documentul final al summit-ului NATO "să fie o afimaţie că toate statele care nu sunt acoperite de scutul american vor beneficia de un sistem NATO complementar scutului american".
Băsescu a mai spus, însă, că va avea o discuţie cu preşedintele SUA legată de o eventuală soluţie bilaterală în acest sens dacă la NATO nu va fi găsită o soluţie a unui scut complementar.
Un subiect important de pe agenda summitului se referă la transformarea NATO şi adaptarea structurilor şi capacităţilor Alianţei la noul mediu de securitate, secretarul general al Alianţei Jaap de Hoop Scheffer afirmând că, în acest sens, este necesar ca toate statele membre să facă în continuare investiţiile necesare. El consideră că, în paralel cu consolidarea capacităţii de a face faţă noilor provocări, Alianţa trebuie să ia în considerare şi proliferarea armelor de distrugere în masă şi să reexamineze problema unui sistem de apărare antirachetă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.