- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: După acest summit Alianţa este mai puternică. Parteneriatul strategic UE-NATO confirmă viziunea corectă a României de opt ani
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la întoarcerea de la Summit-ul NATO de la Chicago, că NATO îşi asumă şi responsabilităţi politice, iar tendinţa acestei organizaţii este să devină globală, extrem de influentă. Preşedintele a precizat că mandatul stabilit în urmă cu un an de CSAT este reflectat în Declaraţia summit-ului NATO.
Traian Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Declaraţiile preşedintelui:
-
Nu comentez declaraţiile premierului. România are Constituţie, preşedinte ales, Guvern ales de Parlament. Toate aceste instituţii au obligaţia să respecte Constituţia.
-
După acest summit Alianţa este mai puternică. Dacă până acum avea doi piloni pe care îşi sprijinea protejarea alianţelor, din acest moment s-a construit şi al treilea pilon, care garantează securitatea, acesta fiind sistemul de apărare antirachetă. UE şi NATo îşi pun resursele la un loc, ceea ce face Alianţa mai solidă şi mai eficientă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
-
SUA şi-au asumat cu 3 ani mai devreme responsabilitatea de a proteja sud-estul europei de eventualitatea unor atacuri cu rachete.
-
UE a pierdut competiţia pentru a fi mai relevantă decât SUA în interiorul NATO şi pe probleme de securitate. Faptul că la acest summit se stabileşte parteneriatul strategic între NATO şi UE este confirmarea faptului că România a avut o viziune corectă de opt ani.
-
Declaraţia summit-ului acoperă integral mandatul stabilit de CSAT cu aproape un an în urmă.
-
13 state, printre care şi România, au aderat la programul AEGIS, o structură militară de cinci avioane fără pilot, care vor fi la dispoziţie pentru culegere de informaţii terestre.
-
Sistemul antirachetă americano-român nu este un proiect integrat în NATO. Capabilităţile antirachetă instalate pe teritoriul României vor deveni operaţionale începând din 2015. După această dată, SUA şi România vor discuta integrarea acestui sistem în sistemul general al NATO.
-
România nu şi-a anunţat contribuţia financiară în Consiliul nord-atlantic. Se au în vedere contribuţii care ţin cont şi de ce au făcut statele până acum.
-
Problema Afganistan nu a fost miezul summit-ului, dar ne interesează pentru că avem un rol important în soluţionarea pozitivă a situaţiei de acolo. Concluziile au fost extrem de precise: Alianţa mai desfăşoară operaţiuni militare în Afganistan până la 31 decembrie 2014, de la 1 ianuarie 2015 misiunea Alianţei se va redefini, devenind o misiune de asistenţă tehnică şi de suport logistic şi financiar pentru administraţia afgană şi pentru forţele de securitate afgane.
-
Concluzia summit-ului nu poate fi decât una singură: după Chicago avem un altfel de NATO, un NATO care îşi asumă şi responsabilităţi politice, iar tendinţa acestei organizaţii este să devină globală, extrem de influentă. Este un summit care conturează profilul politic, nu numai pe cel militar al Alianţei.
-
Am avut 3 întâlniri bilaterale, cu preşedinţii Poloniei, Turciei şi Ucrainei, toate având ca principal subiect cooperarea bilaterală. Am avut o întâlnire şi cu românii din Chicago.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO