- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.05.2014, 13:15)
- Valentina Postelnicu
Băsescu, după întâlnirea cu secretarul general al NATO: Regiunea este frământată de probleme de securitate. Rasmussen: România nu este singură. Vom face tot ce e necesar pentru apărarea aliaţilor
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la palatul Cotroceni, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că regiunea este frământată de probleme de securitate. Secretarul general al NATO a declarat că orice aliat se bucură de protecţia NATO, iar Alianţa Nord-Atlantică va face "tot ce este necesar, oricât e nevoie", pentru apărarea aliaţilor.
Urmărește
1399 afișări
Traian Băsescu şi Anders Rasmussen (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)
Declaraţiile preşedintelui Băsescu:
-
Regiunea este frământată de probleme de securitate. Am discutat modul cum trebuie să reacţionăm la creşterea nivelului de insecuritate generat de situaţia din Ucraina şi de perspectiva Rusiei. Obiectivul nostru este consolidarea nivelului de securitate pe flancul de est al NATO.
-
Angajamentul Guvernului de a creşte alocaţiile pentru Ministerul Apărării este un semnal bun. Măsurile trebuiesc luate destul de rapid.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
-
-
Am vorbit despre situaţia de securitate din Marea Neagră, care s-a deteriorat consistent şi care are o altă imagine după anexarea Crimeei şi dezvoltarea unui alt centru de putere militară acolo, care nu se mai află sub control ucrainean.
Declaraţiile lui Anders Fogh Rasmussen:
-
România a demonstrat că este posibil să faceţi investiţii substanţiale în capacităţi de apărare. Sarcina NATO este apărarea şi protejarea aliaţilor noştri. Am discutat criza serioasă care se desfăşoară la graniţele noastre. România nu este singură, sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia completă a NATO.
-
Despre declaraţiile liderilor ruşi despre ucraina şi Moldova: Nimeni nu poate să mai aibă încredere în garanţiile Rusiei cu privire la suveranitate şi integritatea teritorială. Ce am văzut recent este o anexare ilegală a teritoriului. Ucraina este cea care trebuie să decidă privitor la viitorul său statut.
Rasmussen a fost primit în Holul de Onoare, unde a fost făcută apoi şi fotografia oficială. Cei doi oficiali au dat mâna şi au schimbat câteva cuvinte. "Domnule secretar general, mă bucur să vă revăd. Sunt onorat de vizita dumneavoastră", i-a spus Traian Băsescu secretarului general al NATO, în momentul primirii la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Băsescu va oferi un dejun în onoarea secretarului general al NATO, în Salonul Florilor de la Palatul Cotroceni. Aflat la final de mandat, Anders Fogh Rasmussen, efectuează în această perioadă vizite în mai multe state europene.
Rasmussen, s-a întâlnit, vineri dimineaţă, la MApN, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul Apărării, Mircea Duşă şi cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
Ulterior, el s-a întâlnit şi cu ministrul român de Externe, Titus Corlăţean. România este, de la aderarea la NATO, un partener de încredere în cadrul Alianţei, a declarat, vineri, secretarul general Anders Fogh Rasmussen, mulţumind, totodată, Bucureştiului pentru sprijinul moral pe care i l-a acordat în cei 10 ani de mandat.
Rasmussen, care o sosit joi în România, a declarat, într-un interviu pentru TVR, că semnalul transmis "potenţialilor agresori" este "nici să nu se gândească să agreseze un aliat NATO", el precizând, de asemenea, că Alianţa este pregătită să îşi apere fiecare bucăţică a teritoriului.
Întrebat dacă există vreun motiv de îngrijorare în legătură cu ceea ce se întâmplă în această regiune, în legătură cu Ucraina, şi dacă România, în calitate de membru NATO, are o problemă, Rasmussen a răspuns: "Este adevărat că situaţia este îngrijorătoare. Acţiunile militare ilegale ale Rusiei în Ucraina au dus la crearea unei situaţii complet noi în Europa, iar noi trebuie să ne adaptăm la această situaţie nouă. Acesta este motivul pentru care am hotărât să întărim măsurile de apărare colective, deoarece acesta este scopul NATO, să asigure apărarea colectivă a tuturor aliaţilor".
El a precizat că este vorba despre măsuri maritime, aeriene şi terestre. "Avem aeronave, mai multe trupe de poliţie, aeronave de supraveghere în spaţiul aerian al României şi al Poloniei, din punct de vedere maritim ne-am întărit prezenţa navală la Marea Neagră şi la Marea Baltică, iar din punctul de vedere al măsurilor terestre, s-au făcut mai multe exerciţii".
Întrebat care este scopul exerciţiilor militare din România din ultima vreme, Rasmussen a răspuns: "Toate măsurile noastre sunt pur defensive. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că forţele militare sunt pregătite pentru orice eventualitate şi, evident, acesta este şi un semnal clar pe care îl transmitem potenţialilor agresori şi anume nici să nu se gândească să agreseze un aliat NATO. Vă pot asigura că suntem pregătiţi să apărăm fiecare bucăţică a teritoriului NATO.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe