- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.05.2014, 13:15)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu, după întâlnirea cu secretarul general al NATO: Regiunea este frământată de probleme de securitate. Rasmussen: România nu este singură. Vom face tot ce e necesar pentru apărarea aliaţilor
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la palatul Cotroceni, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că regiunea este frământată de probleme de securitate. Secretarul general al NATO a declarat că orice aliat se bucură de protecţia NATO, iar Alianţa Nord-Atlantică va face "tot ce este necesar, oricât e nevoie", pentru apărarea aliaţilor.
Urmărește
1399 afișări
Traian Băsescu şi Anders Rasmussen (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)
Declaraţiile preşedintelui Băsescu:
-
Regiunea este frământată de probleme de securitate. Am discutat modul cum trebuie să reacţionăm la creşterea nivelului de insecuritate generat de situaţia din Ucraina şi de perspectiva Rusiei. Obiectivul nostru este consolidarea nivelului de securitate pe flancul de est al NATO.
-
Angajamentul Guvernului de a creşte alocaţiile pentru Ministerul Apărării este un semnal bun. Măsurile trebuiesc luate destul de rapid.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
-
-
Am vorbit despre situaţia de securitate din Marea Neagră, care s-a deteriorat consistent şi care are o altă imagine după anexarea Crimeei şi dezvoltarea unui alt centru de putere militară acolo, care nu se mai află sub control ucrainean.
Declaraţiile lui Anders Fogh Rasmussen:
-
România a demonstrat că este posibil să faceţi investiţii substanţiale în capacităţi de apărare. Sarcina NATO este apărarea şi protejarea aliaţilor noştri. Am discutat criza serioasă care se desfăşoară la graniţele noastre. România nu este singură, sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia completă a NATO.
-
Despre declaraţiile liderilor ruşi despre ucraina şi Moldova: Nimeni nu poate să mai aibă încredere în garanţiile Rusiei cu privire la suveranitate şi integritatea teritorială. Ce am văzut recent este o anexare ilegală a teritoriului. Ucraina este cea care trebuie să decidă privitor la viitorul său statut.
Rasmussen a fost primit în Holul de Onoare, unde a fost făcută apoi şi fotografia oficială. Cei doi oficiali au dat mâna şi au schimbat câteva cuvinte. "Domnule secretar general, mă bucur să vă revăd. Sunt onorat de vizita dumneavoastră", i-a spus Traian Băsescu secretarului general al NATO, în momentul primirii la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Băsescu va oferi un dejun în onoarea secretarului general al NATO, în Salonul Florilor de la Palatul Cotroceni. Aflat la final de mandat, Anders Fogh Rasmussen, efectuează în această perioadă vizite în mai multe state europene.
Rasmussen, s-a întâlnit, vineri dimineaţă, la MApN, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul Apărării, Mircea Duşă şi cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
Ulterior, el s-a întâlnit şi cu ministrul român de Externe, Titus Corlăţean. România este, de la aderarea la NATO, un partener de încredere în cadrul Alianţei, a declarat, vineri, secretarul general Anders Fogh Rasmussen, mulţumind, totodată, Bucureştiului pentru sprijinul moral pe care i l-a acordat în cei 10 ani de mandat.
Rasmussen, care o sosit joi în România, a declarat, într-un interviu pentru TVR, că semnalul transmis "potenţialilor agresori" este "nici să nu se gândească să agreseze un aliat NATO", el precizând, de asemenea, că Alianţa este pregătită să îşi apere fiecare bucăţică a teritoriului.
Întrebat dacă există vreun motiv de îngrijorare în legătură cu ceea ce se întâmplă în această regiune, în legătură cu Ucraina, şi dacă România, în calitate de membru NATO, are o problemă, Rasmussen a răspuns: "Este adevărat că situaţia este îngrijorătoare. Acţiunile militare ilegale ale Rusiei în Ucraina au dus la crearea unei situaţii complet noi în Europa, iar noi trebuie să ne adaptăm la această situaţie nouă. Acesta este motivul pentru care am hotărât să întărim măsurile de apărare colective, deoarece acesta este scopul NATO, să asigure apărarea colectivă a tuturor aliaţilor".
El a precizat că este vorba despre măsuri maritime, aeriene şi terestre. "Avem aeronave, mai multe trupe de poliţie, aeronave de supraveghere în spaţiul aerian al României şi al Poloniei, din punct de vedere maritim ne-am întărit prezenţa navală la Marea Neagră şi la Marea Baltică, iar din punctul de vedere al măsurilor terestre, s-au făcut mai multe exerciţii".
Întrebat care este scopul exerciţiilor militare din România din ultima vreme, Rasmussen a răspuns: "Toate măsurile noastre sunt pur defensive. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că forţele militare sunt pregătite pentru orice eventualitate şi, evident, acesta este şi un semnal clar pe care îl transmitem potenţialilor agresori şi anume nici să nu se gândească să agreseze un aliat NATO. Vă pot asigura că suntem pregătiţi să apărăm fiecare bucăţică a teritoriului NATO.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru