Băsescu: După măsurile de la ultimul Consiliu European, România e ferită de derapaje

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, după consultările cu partidele politice, că setul de măsuri adoptat la ultimul Consiliu European va feri România de orice fel de derapaje, în special de populismul propriilor oameni politici.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: După măsurile de la ultimul Consiliu European, România e ferită de derapaje

Băsescu: După măsurile de la ultimul Consiliu European, România e ferită de derapaje (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am invitat partidele la o discuţie pe trei subiecte extrem de importante. Primul a fost legat de concluziile ultimului Consiliu European, al doilea a fost legat de perspectiva relaţiei cu FMI, iar cel de-al treilea a fost legat de perspectiva aderării României la spaţiul Schengen şi problemele pe care le avem ca urmare a rapoartelor nesatisfăcătoare din ultima perioadă legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie", a declarat Traian Băsescu.

Referindu-se la ultimele concluzii ale Consiliului European, şeful statului a apreciat că, urmare a acestora, România este ferită, în primul rând, de riscul unui derapaj economic.

"România este una din ţările cel mai puţin vulnerabile la a ajunge la sancţiune. Introducerea deja a măsurilor pe actualul Tratat de aplicare mai rapidă a sancţiunilor, de supraveghere mai atentă, de verificare a bugetelor... practic, dacă aceste mecanisme devin eficiente începând cu 2011, România este ferită şi de orice altfel de derapaje. Cel mai tare e ferită de populismul propriilor ei oameni politici. Prin introducerea acestor mecanisme, practic oamenii politici, indiferent că sunt în an electoral sau nu, nu mai pot încălca normele de bună guvernare în ceea ce priveşte menţinerea ţării într-un deficit maxim de 3% sau menţinerea gradului de îndatorare într-o limită de maxim 60% din PIB", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Băsescu a apreciat că România este una dintre ţările avantajate de setul de măsuri adoptate şi care vor intra în funcţiune la 1 ianuarie 2011.

De asemenea, el a mai spus că speră ca partidele din opoziţie să înţeleagă că "nimeni nu mai poate marja pe ideea populismului ieftin, pentru că nu mai e acceptat nici măcar în interiorul UE.

"Cu atât masi puţin ar trebui să fie acceptat (populismul -n.r.) în România, care plăteşte acum o factură consistentă, a intrat nepregătită în criză ca urmare a populismelor din 2007 şi 2008", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a făcut şi o trecere în revistă a celor şase puncte principale adoptate recent de Consiliul European, menţionând că face enumerarea acestora cu speranţa că "presa va înţelege importanţa lor poate chiar mai bine decât partidele de opoziţie".

"Primul este acela că trebuie introduse reguli stricte pentru respectarea criteriului datoriei publice şi a criteriului deficitului bugetar", a spus Băsescu.

El a amintit că din cauza deficitului bugetar mare înregistrat de România în 2008, în anul 2009 a fost lansată procedura de infringement împotriva României, care are obligaţia de a reveni, până în 2012, la un deficit de 3% din bugetul consolidat al statului.

"A doua concluzie a fost că trebuie găsită o gamă mai largă şi mai strictă de sancţiuni în cazul nerespectării regulilor Pactului de Stabilitate şi Creştere. Al treilea element al concluziilor este legat de asigurarea conformităţii cadrelor bugetare naţionale cu normele şi standardele fiscale ale UE", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că al patrulea element al concluziilor a fost legat de instituirea unui mecanism separat de supraveghere a dezechilibrelor macroeconomice şi de competitivitate din fiecare ţară membră a UE.

Preşedintele a mai spus, referindu-se la cea de-a cincea concluzie a Consiliului, că s-a decis că "până la sfârşitul lunii aprilie 2011, toate statele sunt obligate sa transmită CE proiectul de buget şi proiecţia multianuală pentru anul 2012 şi pentru următorii trei ani, programul naţional de reformă şi programul de convergenţă".

Statele membre vor trebui să obţină, potrivit noilor reguli, un aviz din partea CE care să ateste că cele trei documente "sunt sustenabile una de către celelaltă, sunt congruente şi în acord cu politica generală la nivelul UE".

Băsescu a spus că al şaselea element a fost crearea pe termen mediu a unui mecanism permanent pentru soluţionarea crizelor în zona euro, aspect care impune modificarea Tratatului de la Lisabona, până în iunie 2013.

"UE nu apreciază că în viitor este ferită de crize, ceea ce a impus crearea acestui mecanism permanent. Acest mecanism vizează nu numai intervenţie ci în primul rând el vizează prevenţie, sancţiune pentru ca statele să nu mai ajungă în derapaje economice", a spus preşedintele reamintind că sancţiunile vor merge de la cele de natură financiară până la suspendarea pe perioadă limitată a dreptului de vot în Consiliu.

În acest context, şeful statului a spus că România nu este printre statele cele mai vulnerabile la aplicarea de sancţiuni.

"De ce? Pentru că, spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări România încă are o datorie publică redusă, în acord cu criteriile din Pactul de Stabilitate şi Creştere. Vom ajunge, având în vedre şi datoriile pe care le vom face în 2011 pentru acorperirea deficitului bugetar, la maxim 40% din PIB, iar Pactul de Stabilitate şi Creştere ne permite 60% grad de îndatorare în raport cu PIB. De asemenea, în 2012, România va reveni la un deficit de 3% din PIB, prevăzut în Pactul de Stabilitate şi Creştere", a explicat Băsescu.

El a mai atras atenţia că sancţiunile vor fi diferite în funcţie de apartenenţa, sau nu, la zona euro.

Potrivit şefului statului, în cazul ţărilor din zona non-euro, modificarea Tratatului trebuie să permită sancţionarea prin anularea a parte din sumele care se primesc prin diverse programe.

Sancţiunea financiarî în cazul ţărilor euro va viza o parte din bugetul naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici