Băsescu: E greu să se transpună temele pentru referendum fără ca răspunsurile să nu necesite modificarea Constituţiei/ De ce se declară sceptic în privinţa şanselor pe care le are Kovesi

Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat vineri seara că este foarte greu de transpus cele două teme enunţate de Klaus Iohannis pentru referendumul din 26 mai în întrebări a căror răspunsul să nu implice modificarea Constituţiei.

Urmărește
2137 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E greu să se transpună temele pentru referendum fără ca răspunsurile să nu necesite modificarea Constituţiei/ De ce se declară sceptic în privinţa şanselor pe care le are Kovesi

Băsescu: E greu să se transpună temele în întrebări ale căror răspunsuri să nu modifice Constituţia

”Prima temă, introducerea în legislaţie de a se da amnistie şi graţiere. Cred că e extrem de dificil să găseşti o soluţie, o întrebare aici. Ceri poporului să spună dacă e de acord să nu se dea amnistia şi graţierea. E neconstituţional, că ar fi tratament diferit pentru parte din cei condamnaţi. Pe de altă parte, nu eşti de acord cu graţierea şi amnistia persoanelor condamnate pentru corupţie, deşi unii sunt la mica corupţie. Deci un medic pe care l-ai prins cu 600 de lei mită nu poate primi amnistie şi graţiere, în timp ce un violator, un pedofil, un criminal poate primi. Trebuie multă atenţie. Cred că e pripit enunţată tema”, a declarat la Digi 24 Traian Băsescu.

Referitor la a doua temă, respectiv interzicerea Executivului de a emite ordonanţe de urgenţă pentru infracţiuni, pedespe şi organizare judecătorească, fostul preşedinte a reamintit că domeniile interzise sunt menţionate în Constituţie.

Privind posibilitatea şi altor autorităţi de a contesta la CCR ordonanţele de urgenţă, el a apreciat că această atribuie nu ar trebui dată CSM sau ICCJ, ci preşedintelui României.

”Preşedintelui României (ar trebui dată această atribuţie - n.r.), pentru că are maximă responsabilitate. Eu aş zice să ne ferim să mai dăm responsabilităţi bugetarilor. Bugetarul, după ce prinde putere, vrea să fie veşnic. Eu cred că preşedintele României ar trebui să aibă dreptul de a ataca ordonanţele de urgenţă, nu CSM, se bagă în legislativ şi nu e în regulă. Înalta Curte intră în aceeaşi categorie (alături de CSM - n.r.)”, a mai spus Băsescu.

El s-a declarat sceptic în privinţa rezultatului referendumului, dar a spus că îl va susţine ”având în vedere riscurile eşecului”.

”E foarte greu să se transpună temele în nişte întrebări ale căror răspunsuri să nu modifice Constituţia. Nu exclud posibilitatea ca electoratul să fi obosit de atâtea dezbateri despre justiţie. Există riscul să nu se facă cvorumul de validare şi atunci să vedeţi PSD cum vine pe cai mari şi spune < aha, referendumul este nevalidat, deci noi avem dreptate. Poporul nu susţine ce a spus dl. preşedinte>, pentru că obiectivul lor de fond e să aibă control asupra justiţiei”, a mai spus fostul preşedinte.

Băsescu, sceptic în privinţa Laurei Kovesi ca procuror şef european: Prima şansa este a francezului

 

 

Traian Băsescu s-a declarat sceptic cu privire la şansele Laurei Kovesi de a ajunge procuror şef european, afirmând că, în cei zece ani cât a fost membru în Consiliul European, au fost doar două cazuri din câteva sute la mediere şi că e greu pentru PE să câştige în dispută cu monştrii din CUE.

”Am fost 10 ani în Consiliul European şi nu ştiu dacă în două cazuri din câteva sute la mediere cu Consiliul UE (CUE), a câştigat Parlamentul (European - n.r.). Având în vedere cutumele, prima şansa este a francezului (Jean-Francois Bohnert - n.r.). Consiliul (Uniunii Europene - n.r.), acolo sunt miniştrii ... E greu pentru Parlament să câştige în dispută cu monştrii ăştia”, a declarat la Digi24 Traian Băsescu.

Echipa PE şi Consiliul UE nu au ajuns la un consens nici în a treia rundă de negocieri care a avut loc joi la Bruxelles, iar următoarea întâlnire va avea loc pe 10 aprilie.

Parlamentul European a emis un comunicat de presă prin care a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în faţa presiunilor Guvernului României şi să îşi reconsidere poziţia faţă de candidatul Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european.

Consiliul Uniunii Europene a reiterat, joi, susţinerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcţia de procuror-şef european, anunţă instituţia, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici