- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.04.2014, 17:38)
- Bogdan Stanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: E nevoie urgent de o nouă Lege a sănătăţii, recomand proiectul din timpul lui Boc. Preşedintele a propus teme pentru campania electorală
România are nevoie urgent de o nouă lege a sănătăţii, care să îi trateze pe doctori cu respect, prin remuneraţii, şi prin aplicarea căreia pacienţii să îşi primească drepturile, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, comentând scandalul de la Spitalul de Arşi.
Urmărește
1333 afișări
Traian Basescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
El a ţinut să facă o precizare, la Cotroceni, într-o declaraţie de presă, plecând de la "incidentele tot mai frecvente care sunt în domeniul sănătăţii". "Ce am văzut astăzi legat de Spitalul de Arşi este o confirmare: România are nevoie urgent de o nouă lege a sănătăţii", a spus Băsescu.
Preşedintele a continuat: "O lege a sănătăţii care, pe de o parte, să îi trateze pe medici, pe doctori, pe profesorii din acest sector de activitate cu respectul cuvenit, prin remuneraţia pe care o primesc, nu de la stat, ci pe performanţă, pe intervenţiile pe care le-au făcut, fie că sunt chirurgicale, fie că sunt de altă natură, şi, pe de altă parte, pacienţii să îşi primească în mod cinstitit drepturile pe care le au de suport din partea statului în sistemul medical românesc. Fac un apel la cei responsabili să ia din nou proiectul pe care am intenţionat împreună cu Emil Boc să îl punem în dezbatere publică şi guvernul să îşi asume răspunderea pe el. Era proiectul de reformă a sistemului de sănătate. Vă asigur că este actual şi, poate cu uşoare ajustări, este proiectul care poate scoate din mizerie şi personalul medical şi poate reduce masiv riscurile la care sunt supuşi cei care ajung în spitalele din România, creând în paralel şi un sistem de asigurare corespunzător".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a amintit de manifestaţiile din Piaţa Universităţii din timpul Guvernului Boc: "Atunci s-au manifestat cu violenţă şi cu toată influenţa lor cei care trăiesc de pe urma corupţiei din sistemul românesc de sănătate şi au utilizat şi masele de manevă din Piaţa Universităţii, dar vă asigur că proiectul de lege poate fi reanalizat, poate fi rapid ajustat şi se poate trece la implementarea lui într-o cadenţă care, după aprobare, va trebui stabilită de Guvern. Într-un an, doi, trei, o nouă lege a sănătăţii poate fi integral implementată şi, vă asigur că, în condiţiile în care se menţine resursa financiară pentru sistemul de sănătate, prestaţia către beneficiar va fi mult mai bună".
Anchetatorii bucureşteni au descins, vineri, la Spitalul de Arşi din Capitală şi la locuinţele mai multor medici, într-un dosar de mită şi fraude cu operaţii estetice.
În 21 decembrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR 1, că, "dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat", acesta "uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş".
În 8 ianuarie 2012, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat declara că proiectul Legii sănătăţii aflat atunci în dezbatere distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieţi fiind înlocuită de competiţia comercială.
În 9 ianuarie, preşedintele Băsescu i-a spus lui Raed Arafat, într-o emisiune la care a intervenit telefonic, că cea mai corectă abordare este să-i prezinte ministrului observaţiile sale şi nu să creeze "o psihoză publică", că Guvernul ar vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea "la nişte golani privaţi". Şeful statului a menţionat că, înainte de a critica sau ataca legea, demnitarii Ministerului Sănătăţii au obligaţia să o explice cetăţenilor, ca să ştie dacă o acceptă sau nu.
"Sigur, nu-i impune nimeni domnului Arafat că nu are dreptul să aibă părerea că trebuie să rămână un sistem al statului, dar acest lucru îl exprimă în primul rând în interiorul ministerului şi, dacă nu găseşte înţelegere, poate şi are alt punct de vedere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici ghicitoarea mea!", spunea Băsescu.
În 10 ianuarie 2012, Raed Arafat anunţa că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat, pentru că ieşind din Ministeul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.
În urma acestui scandal, soldat cu demisia lui Arafat din Ministerul Sănătăţii, la jumătatea lunii ianuarie au avut loc mai multe mitinguri, oamenii ieşind în stradă în mai multe oraşe din ţară, inclusiv la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, pentru a-şi exprima susţinerea pentru Raed Arafat şi a cere demisia preşedintelui Băsescu.
În 16 ianuarie 2012, premierul Emil Boc declara că fostul subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat este binevenit să revină în minister sau să participe la elaborarea noului proiect de lege privind sănătatea în cadrul comisiei care va fi formată în acest sens, dacă va dori acest lucru.
A doua zi, 17 ianuarie, Raed Arafat a anunţat că va reveni în Ministerul Sănătăţii pe postul de subsecretar de stat. Premierul de atunci Emil Boc spunea că decizia a fost luată în urma unei discuţii pe care Arafat a avut-o şi cu preşedintele Traian Băsescu. Legea Sănătăţii a fost, la acel moment, retrasă.
Raed Arafat a susţinut, la rândul său, în conferinţa de presă în care îşi anunţa revenirea în funcţia de subsecretar de stat, că motivul pentru care a plecat de la Ministerul Sănătăţii nu mai există, proiectul Legii sănătăţii care aducea schimbări sistemului de urgenţă fiind retras şi urmând să se discute un nou proiect de act normativ. De asemenea, Arafat spunea că este şocat de susţinerea şi încrederea pe care populaţia o are în el, iar ceea ce s-a întâmplat după plecarea lui din Ministerul Sănătăţii i-a arătat că lumea are încredere în sistemul de urgenţă actual.
În timpul campaniei pentru referendumul din 29 iulie 2012, preşedintele Traian Băsescu a declarat la gandul.live că în urma manifestaţiilor din iarnă a învăţat lecţia că "poporul român nu-ţi suportă orice".
"Nu-ţi suportă orice, e un lucru elementar, nu-ţi suportă orice poporul român. E o foarte bună lecţie. (...) Nu au ieşit în stradă când s-au luat măsurile de austeritate, pentru că poate au gândit că o fi drept, că nu se poate altfel, dar când au văzut că am făcut o nedreptate cuiva...", a spus preşedintele, suspendat la acel moment, care a recunoscut că i-a cerut scuze lui Raed Arafat.
Ulterior, în mai multe ocazii, preşedintele Băsescu a declarat ca proiectul Legii sănătăţii să reintre în dezbatere şi să fie adoptat.
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:
- DESPRE EUROPARLAMENTARE ŞI CAMPANIA PENTRU ALEGERI:
- Spre suprinderea dumneavoastră, nu o să am lucruri extrem de importante, dar am vrut să trag un semnal de alarmă legat de campania pentru europarlamentare.
- Din păcate, în perioada pre-electorală nu au părut a se prefigura teme de interes pentru politicieni, pentru mass-media
- Trebuie să fim conştienţi de importanţa alegerilor europarlamentare pentru noi
- Sunt gata pe parcursul acestei campanii să particip la discuţii pentru ca alegătorii să înţeleagă foarte bine miza acestor alegeri
- Aş enumera câteva teme care ar putea să fie un numitor comun pentru toate partidele: Prima temă este spaţiul Schengen. Ar trebui să fie dezbateri privind avantajele intrării în spaţiul Schengen. A doua temă ar putea fi legată de apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană
- Se va alege preşedintele CE în funcţie de rezultatele alegerilor. Dacă vor câştiga socialiştii, preşedintele CE va fi Martin Schulz, dacă vor câştiga popularii va fi Jean-Claude Juncker
- Un alt subiect extrem de important: România face eforturi de ani de zile ca problema integrării roma să fie acceptată ca o problemă a UE şi nu a României
- Un alt subiect: Europa a descoperit acum cu ocazia tensiunilor din Ucraina cât de vulnerabilă şi dependentă e de resursele energetice din Rusia. Ar putea genera dezbateri: ne schimbăm dependenţa către SUA, ţările din Golf. Ar putea fi lansată şi o dezbatere legată de gazele de şist
- Un alt subiect este creşterea economică, reindustrializarea Europei. Cea mai mare parte a industriei UE e delocalizată în afara Europei
- S-a văzut că nu putem asigura prosperitate şi locuri de muncă numai din servicii. La nivel european, producţia industrială are o pondere de 15% în PIB
- Europa are un nivel de şomaj fără precedent. România stă mai bine decât media europeană, are un şomaj de 7,4-7,5%, dar nici ea nu stă pe roze. Trebuie dezbătut cum pot fi utilizate fondurile europene pentru crearea de locuri de muncă
- Avem MCV-ul, s-au făcut toate declaraţiile ca mecanismul va continua. Care e poziţia partidelor politice?
- Trebuie să luăm în considerare tentativele de influenţare ale justiţiei din ultimii doi ani sau să le considerăm accidentale?
- Un ultim lucru legat de campania electorală, rog toate partidele să aibă în vedere existenţa şi conţinutul Legii 78 din 2000.
Această lege stabileşte sancţiuni grele cu închisoare de la unu la cinci ani pentru cei care nu respectă regulile de finanţare a campaniilor
- Cred că la toate partidele această lege trebuie citită, în mod deosebit art. 1 care include şi conducătorii de partide şi descrie ce înseamnă corupţie în finanţarea campaniei electorale
- DESPRE ACORDUL DE LA GENEVA:
- Punctul nostru de vedere este că acordul nu a fost suficient de clar pentru a crea obligaţii pentru cei care pot să repună Ucraina pe calea normalităţii
- DESPRE O NOUĂ LEGE A SĂNĂTĂŢII:
- România are nevoie urgent de o nouă lege a sănătăţii care pe de o parte să-i trateze pe medici cu respectul cuvenit prin remuneraţia pe care o primesc, pe performanţă, şi pe de altă parte pacienţii să-şi primească în mod cinstit drepturile pe care le au de suport din partea statului în sistemul medical românesc
- Fac un apel la cei responsabili să ia din nou proiectul pe care am intenţionat cu Emil Boc să-l punem în dezbatere publică.
Vă asigur că e actual şi poate cu uşoare ajustări este proiectul care poate scoate din mizerie şi personalul medical şi poate reduce masiv riscurile la care sunt supuşi cei care ajung în spitale
- Atunci s-au manifestat cu violenţă şi cu toată influenţa lor cei care trăiesc de pe urma corupţiei din sistemul de sănătate. Au utilizat şi masele de manevră din Piaţa Universităţii
- Vă asigur că proiectul de lege poate fi reanalizat şi se poate trece la implementarea lui. Vă asigur că în condiţiile în care se menţine resursa financiară pentru sistemul de sănătate, prestaţia către beneficiari va fi mult mai bună
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe