Băsescu: Este necesar să explicăm Rusiei că nu îi este ostil acordul României cu SUA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV, că este esenţial ca partea română să explice Federaţiei Ruse că acordul semnat cu SUA nu este ostil Moscovei.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Este necesar să explicăm Rusiei că nu îi este ostil acordul României cu SUA

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează faptul că semnarea documentului cu SUA a declanşat un mic război diplomatic din partea Moscovei, Băsescu a răspuns: "Nu, este atitudinea curentă a Moscovei, şi, sigur, cred că este esenţial un lucru: să discutăm cu Federaţia Rusă şi să-i aducem necesarele explicaţii din care să înţeleagă că nu este o acţiune ostilă Federaţiei Ruse".

Întrebat dacă Federaţia Rusă a înţeles că nu este vorba despre o acţiune ostilă Federaţiei Ruse, şeful statului a răspuns: "Nu ştiu, trebuie să continuăm".

El a adăugat că este adeptul unor soluţii în favoarea unei cooperări politice cu Rusia.

Băsescu a spus, la emisiunea "După 20 de ani", că există o cooperare economică bună cu Rusia, dovadă fiind numărul mare de investitori ruşi în România.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, marţi, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu.

Semnarea documentului se produce la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.

Potrivit unor documente americane, referitoare la sistemul care va fi amplasat în judeţul Olt, SUA şi România au selectat împreună în cadrul negocierilor locaţia de la Deveselu, ca fiind potrivită pentru amplasarea sistemului de apărare antirachetă american care implică interceptoare de tip SM-3, cunoscute şi sub numele de "Aegis Ashore System". Aici va fi amplasat un radar de ghidare a interceptoarelor (radar deckhouse) şi module conţinând interceptoare SM-3.

Preşedinţii român şi american au adoptat, marţi, la Washington, "declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea între România şi SUA".

Declaraţia comună adoptată de preşedinţii Băsescu şi Obama, marţi, la Washington, reprezintă prima transpunere într-un document politic bilateral a parteneriatului strategic cu SUA lansat în 1997, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.

Parteneriatul strategic lansat în 1997 cu ocazia vizitei preşedintelui de atunci Bill Clinton la Bucureşti nu a fost transpus niciodată într-un document bilateral româno-american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici