Băsescu a spus că a adresat primului-ministru o scrisoare prin care îl roagă să ia „măsurile reglementare necesare”, astfel încât referendumul şi euroalegerile să se desfăşoare în acelaşi spaţiu, având în vedere experienţele trecute, în care şeful statului, senatorii şi deputaţii au fost aleşi „în aceeaşi sală”, fără să se creeze dificultăţi.
„De asemeni, trebuie ajustat programul orar, pentru că legea referendumului a fost ajustată funcţie de interesele de la referendumul pentru preşedinte şi ar fi păcat ca aceste reminiscenţe să se perpetueze şi cu ocazia altor referendumuri”, a spus Băsescu.
Potrivit şefului statului, ar trebui ca activitatea în secţiile de votare, în cazul referendumului şi al euroalegerilor, să înceapă şi să se termine în acelaşi timp.
„Dacă discutăm de experienţe cu mai multe buletine de vot, să ne aducem aminte alegerile locale, când se dă un buletin pentru Consiliul judeţean, unul pentru consiliul municipal şi un buletin pentru primar. E o chestie de respect faţă de români să nu-i alergi prin spatele şcolii, să caute altă clasă şi aşa mai departe”, a spus Băsescu.
El a ţinut să precizeze că, în 2004, „când s-au desfăşurat ultimele euroalegeri în UE, fără România şi Bulgaria, în nouă state din Europa au avut loc simultan europarlamentare şi diverse alte alegeri, alegeri prezidenţiale, locale sau legislative”.
„Povestea care se prezintă românilor este, ca de obicei, o intoxicare care vizează afişarea unor principii care nu au susţinere şi descurajarea participării la o consultare populară, este obiectivul major al celor care refuză o organizare civilizată a celor două evenimente politice”, a spus Băsescu.
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că referendumul pentru votul uninominal şi alegerile pentru Parlamentul European vor fi organizate în secţii de votare separate.