- Home
- Politic
- ISTANBUL, (26.06.2012, 20:10)
- , Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Finalizarea autostrăzii inelare de la Marea Neagră va arăta capacitatea OCEMN de a mobiliza resurse
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Summitul Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) de la Istanbul, că finalizarea proiectelor de transport "Magistralele maritime" şi "Autostrada inelară" va demonstra capacitatea organizaţiei de a mobiliza resurse şi voinţă politică.
Urmărește
438 afișări
Băsescu: Finalizarea autostrăzii inelare de la Marea Neagră va arăta capacitatea OCEMN de a mobiliza resurse (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"OCEMN a lansat două proiecte de anvergură, a căror finalizare va demonstra capacitatea de a mobiliza resurse şi voinţă politică. Mă refer la «Magistralele maritime ale Mării Negre» şi la «Autostrada inelară a Mării Negre». Avansate acum cinci ani, cele două proiecte nu sunt finalizate, ba aş spune că sunt chiar în stadiul incipient. Consider că ar trebui să ne concentrăm pe acele sectoare care împiedică realizarea proiectelor, să oferim cele mai potrivite rezolvări", a spus Băsescu în alocuţiunea susţinută la reuniunea de la Istanbul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a reiterat interesul României pentru aceste proiecte.
"Suntem foarte interesaţi şi angajaţi în concretizarea magistralelor maritime la Marea Neagră, având în vedere şi experienţa UE în domeniu. În ceea ce priveşte Autostrada inelară a Mării Negre, România a trasat deja tronsonul naţional", a mai spus preşedintele.
De asemenea, Băsescu a subliniat că, la aniversarea a 20 de ani, OCEMN are nevoie de o reformă autentică, pentru concretizarea proiectelor de cooperare.
"OCEMN are nevoie de o reformă autentică şi România a insistat în acest sens în ultimele două preşedinţii în exerciţiu pe care le-am deţinut. Am subliniat acest lucru acum cinci ani, când am marcat 15 ani de aniversare. Organizaţia are nevoie de structuri decizionale mai flexibile, care să poată da lumină verde proiectelor în domeniile prioritare de cooperare", a spus preşedintele.
El a arătat că discuţiile din OCEMN devin adesea "prizonierele neînţelegerilor politice" şi a făcut apel la liderii ţărilor membre prezenţi să facă tot posibilul pentru ca Summitul de la Istanbul să poată fi finalizat prin adoptarea unei declaraţii comune.
"Dacă datorită disputelor dintre unele state membre legate de conflictele îngheţate nu vom avea o declaraţie adoptată de noi toţi, ca rezultat al summit-ului nostru, este proba că avem nevoie de mai multă cooperare", a evidenţiat Băsescu.
Şeful statului va susţine adoptarea "Agendei Economice privitoare la întărirea parteneriatului în cadrul OCEMN", un document construit pe baza propunerilor înaintate de România către partenerii săi, care stabileşte priorităţile cooperării economice dintre statele din regiunea Mării Negre.
Totodată, preşedintele a evocat proiectele de parteneriat lansate de UE sub umbrela "Sinergiei Mării Negre" în domeniile mediului, energiei şi transporturilor, precum şi proiectul AGRI de transport a gazelor naturale de la Marea Caspică stabilit de România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria.
"Angajamentul României pentru succesul OCEMN este unul profund şi puteţi conta pe România ca pe un facilitator al consolidării cooperării la Marea Neagră", a concluzionat Băsescu.
El a mai arătat că mandatul preşedinţiei OCEMN care va fi preluat de Turcia survine într-un moment potrivit pentru dezideratele organizaţiei şi a felicitat Serbia pentru mandatul încheiat.
OCEMN este cea mai veche formă de cooperare în regiunea Mării Negre. Bazele ei au fost puse în 1992, când liderii a 11 state - Turcia, România, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia şi Grecia au semnat, la Istanbul, "Declaraţia de la Bosfor". Iniţiativa structurii aparţine Turciei, iar cele 11 state care au semnat Declaraţia din 1992 sunt state fondatoare. Serbia s-a alăturat în 2001. Sediul Secretariatului Permanent Internaţional OCEMN este la Istanbul.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe