- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Foarte puţine pensii vor scădea. Problema este însă de comunicare defectuoasă. Vezi declaraţiile preşedintelui
Preşedintele Traian Băsescu a participat marţi la o dezbatere cu tema "Reforma instituţională a Statului Român. Statul asistenţial, statul minimal sau statul eficient?".
Băsescu: Foarte puţine pensii vor scădea. Problema este însă de comunicare defectuoasă. Vezi declaraţiile preşedintelui (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
- Vezi declaraţiile preşedintelui:
-
Reforma a avut un cost enorm şi vă rog să vă uitaţi în sondaje. Tema reformei statului este vastă şi m-aş referi la câteva lucruri. Am înteles că România nu mai poate supravieţui fără reformă. Eu am spus în campanie acest lucru. În turul I în noiembrie pentru reducerea cheltuielilor se dădeau primele patru zile neplătite, iar în turul doi, alte patru. Este greu să susţină cineva că una am spus în campanie şi alta după.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
-
România trebuie să definească întâi sintagma constituţională că este stat social. Nu tot ce ne dă prin cap face parte din definiţia statului social, aşa cum ea se poate aplica în România. Oricâte ajutoare vrei să dai şi celor care au nevoie de ele, şi cele care nu justifică primirea acestor ajutoare, se îmbracă sub sintagma «stat social» şi avem conştiinţa împăcată că am mai făcut o risipă şi am mai stimulat reducerea apetitului pentru muncă.
-
Va trebui să definim statul social, aici, la noi în Carpaţi. Cum a înţeles stânga statul social putem vedea în 2007 şi 2008. Nici Europa nu mai poate rezista în sintagma de stat social aşa cum au fost aplicate în unele state ale UE, iar măsurile luate arată că şi acolo se fac paşi înapoi. Dintr-un motiv simplu: resursele care au stat la baza lui au fost împrumutate şi nu produse.
-
Reforma statului implică o reformă în abordarea bugetului: modul în care cheltuim resursele, cheltuielile trebuie să fie transparente, depolitizate. Nu obiectivele politice trebuie să primeze în buget, ci cele regionale, de interese naţional. Reforma fiscală este parte a reformei statului, lărgirea bazei de impozitare. Cu cât mai multe excepţii, cu atât mai mult sentimentul că unii nu datorează nimic statului. Nu mai putem continua pe ideea scutirilor din interes electoral. Administraţia locală este un alt element al reformei statului. Şi aici s-au făcut paşi: descentralizarea însoţită de resurse.
-
Dacă ne uităm la marii datornici la bugetul de stat găsim marile regii. România nu-şi poate permite să mai continue cu aceste datorii. Sunt datorii de sute de milioane de roni. Trebuie să fie unul din obiectivele lui 2011: declanşarea unor ajustări. Sigur implică discuţii mai dure cu sindicatele, dar ele trebuie să aibă loc. Pierderile generate de aceste regii se resfrâng în datorii. În reforma statului nu poate fi evitat cuvântul educaţie. Neglijarea sectorului de educaţie în procesul de reformă ar fi una din marile greşeli pe care un guvern le-ar face. Sper ca noua lege să îndepărteze fabricile de diplome şi să dea competenţe.
-
Reforma statului înseamnă şi reforma sănătăţii. Statul nu poate continua să pompeze bani într-un sistem nereformat.
-
Nu poate fi conceput un stat modern fără justiţie, una modernă. Probabil că avem şi noi o pasiune să ne autoflagelăm şi, în acelaşi timp, există şi o pasiune a aliaţilor noştri, de a găsi marea problemă a României. Eu nu spun că nu este o problemă, justiţia. Totuşi, cifrele încep să contrazică percepţia că în România nu se luptă împotriva corupţiei. Statisticile a două instituţii - Parchet General, în mod deosebit prin DIICOT, şi DNA - ne arată că România devine tot mai eficientă în lupta împotriva corupţiei. Sigur, oglinda se pune atunci când vedem şi sentinţele definitive în justiţie. Dar exact aici a acţionat Guvernul, în ultima perioadă, prin adoptarea Legii micii reforme, care permite accelerarea procesului de judecare şi diminuarea numărului de tertipuri care pot fi utilizate împotriva judecătorului, dacă îmi este permis să spun aşa, sau împotriva intereselor legii, de a avea procese cât mai rapid soluţionate
-
A fost o generozitate excesivă a formelor de ajutorare socială, mânată de interese politice iar efectul a fost stimularea nemuncii. Resursele trebuie adresate celor care au nevoie.
-
Reforma statului înseamnă şi reforma constituţională şi electorală.
-
Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum. Dacă lăsăm la liber finanţarea partidelor, nu vom face mare lucru în curăţarea clasei politice. Vă asigur că o să dispară şi din partide ideea "aoleu, trebuie să găsim candidat care are bani să-şi susţină campania"
-
Partidele au nevoie de reforme. Şi în principal cel de guvernământ. E nevoie de o generaţie nouă de politicieni cărora să li se permită accesul la vârful partidelor.
-
Trebuie să spunem că România are o singură strategie, şi aceea finanţată. Deci dacă ideea este "hai să mai facem un colectiv, o adunare de minţi luminate, să ne dăm ifose publice cât de preocupaţi suntem, dăm României soluţii", eu le spun că nu voi cădea în această capcană. România are un singur program finanţat, cel convenit cu UE pe cele şapte programe operaţionale.
-
Eu, la 17.00, voi avea o întâlnire cu toţi factorii de decizie din instituţiile militare. Dar ce ştiu, reconfirmat astăzi, este că foarte puţine pensii vor scădea.Problema este însă de comunicare defectuoasă.
-
Nimeni nu vrea să spună la televizor adevărul. Impresia este că Guvernul acesta este împotriva propriului popor şi a preşedintelui şi mai şi, ceea ce este o mare minciună. În această criză, trebuie să recunoaştem că dincolo de inamicul care a fost criza economică, de statul nefuncţional, (...) atmosfera creată a fost una prin care s-a dorit un colaps. E, uite că nu s-a întâmplat, şi nu se va întâmpla. Au fost interese ale unor oameni de afaceri, care ar fi dorit ca statul român să intre în colaps, să vină ei să ne spună de la Realitatea şi Antena 3, cum e cu România... luată de ei, că au avut-o până în 2004. Asta e realitatea noastră, am avut o ostilitate formidabilă a trusturilor media într-o situaţie extrem de grea pentru fiecare român
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46