- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Franţa şi Olanda, în ofensivă diplomatică pe tema intrării României în Schengen
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că Franţa şi Olanda desfăşoară o ofensivă diplomatică pentru a convinge şi alte ţări ca România să nu fie acceptată în spaţiul Schengen dacă nu îşi rezolvă problemele legate de Justiţie.
Băsescu: Franţa şi Olanda, în ofensivă diplomatică pe tema intrării României în Schengen (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Eu am obligaţia ca până în ultima clipă să încerc atingerea acestui obiectiv. Pe de altă parte, sunt deja ţări care sunt extrem de nemultumite de evoluţiile pe mecanismul de cooperare şi verificare în justiţie şi, cel putin Olanda are acest lucru în progamul de guvernare - blocarea accesului României în spaţiul Schengen dacă nu se rezolva problemele din justiţie, iar Franţa o ridică ca şi o condiţie extrem de severă în ultima vreme", afirmă Băsescu la RRA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
El a mai spus că, aşa cum România încearcă să îşi facă un grup de aliaţi pentru susţinere, "Franţa şi Olanda desfaşoară şi ele o ofensivă diplomatică pentru a strânge şi alte ţări în jurul lor".
"Este clar că pentru blocarea accesului nu trebuie decât o singură ţară. Şi Malta dacă ar fi, să spunem cel mai mic membru al Uniunii Europene, dacă la momentul în care se discută subiectul în Consiliu, în CAGRE, acolo se va discuta, nu în Consiliul European, este suficient o singura opoziţie", a explicat şeful statului.
El a mai spus că, dacă se discută despre evoluţiile sistemului de justiţie românesc, nu se poate spune că nu sunt motive.
"Marea dezbatere în momentul de faţă este în ce măsură accesul în spatiul Schengen poate fi legat şi de alte motivaţii decât îndeplinirea condiţiilor tehnice. În Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană nu este prevazută nicio altă condiţionalitate, decât condiţia tehnică pentru acces în spaţiul Schengen. Pe de altă parte, în 2006 s-a semnat un acord între Comisia Europeană şi România - ca, de altfel, şi cu Bulgaria - cu privire la acceptarea unui mecanism de cooperare şi verificare, pentru a satisface exigenţele atingerii unui standard acceptabil al funcţionarii justiţiei româneşti, în mod deosebit în procesul de combatere a corupţiei. Deci, avem două documente. Noi susţinem că ar trebui să nu se ia decât prevederile din Tratat. Unele state spun «Nu, mai aveţi un document anexă, pentru că nu aţi avut justiţie acceptabilă la momentul intrării în Uniunea Europeană». Deci, sunt abordări juridice diferite. Cert este însă că România continuă să aibă probleme în justiţie", a conchis şeful statului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO